Ексклюзиви
четвер, 30 липня 2009 20:13

Підвищення акцизів на сигарети не принесло очікуваного прибутку

Підвищення акцизів на сигарети не принесло очікуваного прибутку

Державний бюджет України не отримав очікуваного прибутку від підвищення акцизів на сигарети, заявив заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Олександр Пеклушенко

Пеклушенко також підкреслив, що бюджетний комітет не планує подальшого підвищення акцизу на сигарети в цьому році.

"У нашому комітеті немає таких документів, які б говорили про те, що на осінь у нас заплановано чергове підвищення акцизів на тютюнові вироби. Я особисто проти підвищення податків під час кризи. Це антиринковий крок, це зовсім не допомагає боротися з кризою. Підвищення акцизів на тютюнові й алкогольні вироби також ніяк не пов"язано з боротьбою з цими шкідливими звичками. Більш того, такі дії заводять торгівлю підакцизними товарами в тінь ", - зазначив Пеклушенко.

Підвищення цін на сигарети не змогло скоротити кількість курців

У свою чергу начальник наукового відділу Науково-дослідного центру з проблем оподаткування Національного університету Державної податкової служби України Андрій Новицький також зазначив, що травневе підвищення акцизів на тютюнові вироби не принесло бажаних результатів. Незважаючи на те, що акциз був підвищений у 2,5 рази, що, природно, передбачає зростання надходжень, тим не менше, у травні держбюджет недоотримав від запланованих відрахувань понад 400 млн гривень, або більше 40%, сказав Новицький.

Експерт також спростовує тезу про те, що підвищення цін на сигарети змогло скоротити кількість курців. При цьому він зазначив, що за даними Київського міжнародного інституту соціології, з листопада 2008 року по червень 2009 року кількість курців впала лише на 3-4% при статистичній похибці 2,5%. Ціни на сигарети за цей же період, за словами експерта, зросли більш ніж на 60%.

При цьому, підкреслив Новицький, не існує досліджень, які б дозволили пов"язати напрям зростання цін і зниження споживання тютюнових виробів. Тільки комплекс заходів здатен дати результат, підкреслив він. За його словами, безвідповідально заявляти, що "кожні 20% підвищення ціни будуть знижувати споживання сигарет на 5%", так як в цьому випадку скорочення споживання повинно було б вже скласти більше 15%, а в реальності цей показник в 3-4 рази нижчий.

Натомість, зазначив Новицький, з"являється стимул для зростання нелегальної продукції, а боротися з тіньовим ринком набагато складніше. При цьому експерт навів приклад Польщі, де ставки податків з початку року виросли на 18% до необхідного в Євросоюзі мінімуму в 64 євро за тисячу штук. При цьому обсяги продажів у I кварталі 2009 року порівняно з аналогічним періодом 2008 року, за оцінками польського Puls Biznesu, скоротилися на 16% через зростання нелегального ринку. Тому Україні замість тиску на виробників сьогодні потрібно посилити заходи по боротьбі з нелегальним обігом сигарет, підкреслив Новицький.

Необхідність такої боротьби підтверджують і дані Державної податкової адміністрації України, додав він. За даними ДПАУ, у І півріччі 2009 року з незаконного обігу вилучено 1640 тисяч пачок сигарет. У травні-червні ліквідовані великі підпільні виробництва в Донецькій і Хмельницькій областях, в Житомирській області виявлена велика партія сигарет з молдавськими акцизними марками.

Крім того, перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, доктор державного управління Валерій Воротін запевнив, що зростання нелегального обороту тютюнових виробів і контрабанди через підвищення акцизів може підштовхнути парламент і уряд до більш реалістичної акцизної політики.

"Можна навести приклад Литви. Там сплеск контрабанди сигарет через радикальне підвищення акцизу призвів до того, що в 2004 році ставки акцизного збору були заморожені практично на 3 роки. Офіційна статистика говорить про те, що кількість курців в Литві за цей період не зросла . Необхідно комплексно дивитися на регулювання тютюнової галузі, не варто плодити нові нездійсненні і небезпечні для економіки ініціативи, краще зосередитися на аналізі результатів вже прийнятих законів в цій сфері ", - зазначив Воротін.

Нагадаємо, за даними Податкової адміністрації України, у першій половині 2009 року акцизні збори на виготовлені в Україні тютюнові вироби принесли до держбюджету 3 млрд. 25 млн. гривень, що у 2,3 рази більше, ніж у січні-червні минулого року. 27 липня повідомлялося, що Кабмін індексував ставку акцизу на тютюнові вироби на рівень інфляції.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Підвищення акцизів на сигарети не принесло очікуваного прибутку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути