середа, 11 вересня 2019 14:03

"Підставив кум, у якого хрестив дитину" - Сущенко про подробиці свого арешту в Росії

  Журналіст Роман Сущенко (посередині) поруч зі своєю сім'єю в аеропорту "Бориспіль" під час обміну. Фото: Укрінформ
Журналіст Роман Сущенко (посередині) поруч зі своєю сім'єю в аеропорту "Бориспіль" під час обміну. Фото: Укрінформ

Журналіст Роман Сущенко, звільнений із російської в'язниці, розповів, що його затримали у Москві 3 роки тому, бо його підставив військовий, дитину якого він хрестив.

"Я поїхав до Москви у сімейних справах. Виникла термінова потреба допомогти родичам. Після вирішення частини проблем зустрівся зі старим знайомим. Він військовий, служив у внутрішніх військах, я його знаю багато років. Зустрівся за його проханням", - каже Сущенко, передає Укрінформ.

Це була витончена, підступна і холоднокровна провокація під керівництвом спецслужб РФ

За його словами, як потім з'ясувалося, це була витончена, підступна і холоднокровна провокація під керівництвом спецслужб РФ.

"Він підсунув мені диск під виглядом родинних фото, які під час слідства "перетворилися" на якісь секретні дані про навчання внутрішніх військ і Збройних сил РФ", - додає Роман.

Після захоплення під час слідства на одному із записів знайомий запитує у спецсліжбістів: "Ну що, гра вартувала свічок чи ні?". А відповідь лунає: "Все супер!". Тоді журналіст зрозумів, що це було сплановано і планувалося мінімум рік.

"Я не знаю, чому він так вчинив і яка мотивація у нього була, але підозрюю, що він, можливо, "на гачку сидів", - каже журналіст.

Заяви ФСБ РФ про те, що Сущенко збирав інформацію про Збройні сили Росії журналіст прокоментував: "Це версія слідства. Вони навіть як докази демонстрували частину повідомлень для "Укрінформу" про Францію, які є у відкритому доступі на нашому сайті. Це офіційні заяви Франсуа Олланда, МЗС Франції, французьких експертів тощо".

Це було помилковим, легковажним рішенням. Але що тут вдієш, час назад повернути неможливо

"Чи можна було їздити, чи не можна було їздити… Це було помилковим, легковажним рішенням. Але що тут вдієш, час назад повернути неможливо. Що сталося, те сталося, і, звісна річ, це велике горе для моєї родини і втрачений час. Але ж треба дивитися у майбутнє!" - додає Сущенко.

Журналіста після затримання привезли до слідчого управління. Підполковник, який представився заступником начальника слідчого відділу Михайлом Свинолупом, запропонував, щоб Сущенко співпрацював з ними. Адвокат тоді розповів, що журналісту світить 20 років ув'язнення. Але Сущенко відмовився "співпрацювати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сущенко розповів, як його вербували у Росії

Журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016-го в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою з Парижа. 7 жовтня 2016-го йому пред'явили звинувачення в шпигунстві. Московський суд засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

7 вересня відбувся обмін утримуваними Україною та Росією громадянами у форматі "35 на 35". Серед інших, на Батьківщину повернувся і Сущенко.

Зараз ви читаєте новину «"Підставив кум, у якого хрестив дитину" - Сущенко про подробиці свого арешту в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі