вівторок, 15 травня 2007 15:37

Підробки живопису стане легше виявляти

Професор американського університету Корнелл Річард Джонсон розробив статистично обгрунтовану методику розрізнення справжніх і підроблених живописних робіт. 14 травня 2007 року проект буде представлений керівництву музею Вінсента Ван Гога в Амстердамі.

Як повідомляє Газета.ру, Джонсон і його група математиків верифікували свою розробку на зіставленні 101 полотна, одна частина з яких була написана самим Ван Гогом, а друга - копювальниками. Методика отримала назву "стілеметрія" (stylometry).

При стилеметричних порівняннях дослідники виділяють певні умовні компоненти і вивчають їх статистичне співвідношення один з одним. Далі ці дані використовуються при зіставленні гарантованих оригіналів і передбачуваних підробок. Теоретично деякі закономірності, що зустрічаються у одного художника, повинні повторюватися в кожній картині Відсутність таких закономірностей вказує на руку копіювальника.

Подібні дослідження давно і досить успішно застосовуються до текстів (контент-аналіз). Група Джонсона переконана, що розроблену нею методику можна застосовувати і до живопису, і до текстів, і до музичних творів. У випадку з Ван Гогом дослідники розраховують показати, чи є оригіналом натюрморт "П"ятнадцять соняшників у вазі", куплений в 1987 році за 39,9 мільйона доларів японським колекціонером Ясуо Гото.


Зараз ви читаєте новину «Підробки живопису стане легше виявляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі