понеділок, 11 квітня 2011 18:00

Під Одесою "червоноармійці" повоювали з "німецько-румунською армією"
16

Фото: Фото: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА / Gazeta.ua

Одеса 10 квітня відзначили шістьдесят сьому річницю від дня визволення міста від фашистських загарбників.

Вранці відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам'ятника Невідомому матросу на Алеї Слави в парку ім. Т.Г. Шевченко. У церемонії взяли участь голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук, голова облради Микола Пундик, Одеський міський голова Олексій Костусєв, ветерани Великої Вітчизняної війни, гості з 13-ти міст-героїв, представники громадських організацій та інші.

В акваторії порту відбувся ритуальний спуск на воду вінків у пам'ять про загиблих моряків - захисників міста. Були також покладені квіти до стели "Крила Перемоги" на площі 10-го квітня.

Маршем по центру міста пройшли колони курсантів морехідного коледжу технічного флоту. А в районі смт Чорноморське під Одесою за допомогою учасників 2-го Міжнародного військово-історичного фестивалю "За рідну Одесу. Квітня 1944-го" була організована історична реконструкція військових подій, пов'язаних зі звільненням міста від німецько-румунської армії. У масштабній костюмованій виставі взяли участь представники військово-історичних клубів не тільки міст України, але й з Росії, Білорусі, Естонії, Латвії, Румунії, Чехії, Польщі. Серед учасників свята були і ті, хто пам'ятає 10 квітня 1944 року.

"Я пам'ятаю цей день 67 років тому. Він був таким же, як сьогодні, сонячним, яскравим - ми кидали колонам солдатів під ноги квіти й аплодували. І було стільки щастя!", - розповіла свідок звільнення 81-річна Марія Філонова.

Зараз ви читаєте новину «Під Одесою "червоноармійці" повоювали з "німецько-румунською армією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі