понеділок, 23 липня 2012 18:25

Під Львовом билися дивізійники СС "Галичини" з радянськими військами
20

Фото: Фото: Павло Паламарчук

Учора між селами Ясенівці та Червоне Золочівського району Львівської області відбулася історична воєнна реконструкція "Бродівський котел". Відтворювати події липня 1944 року приїхало 165 реконструкторів із Львова, Києва, Рівного, Хмельницького та Дніпропетровська. Вони відтворювали історичні події, коли дивізія СС "Галичина" разом з німецькими військами проривалися із оточення радянських військ. Під час цього прориву три чверті дивізійників було вбито.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні знімуть фільм про сталінські репресії проти кримських татар

"Відтворення цих подій важливе як в історичній, так і в національній площині, - розповів голова Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач. - Це була страшна війна. А цей прорив особливо пам'ятний. Адже тоді брат стріляв у брата, родич у родича. І не через свої особисті примхи. Так вимагала влада. Ми повинні не забувати цей урок історії і не повторювати такого більше."

Для реконструкції використовували історичний транспорт. Бронетранспортер, грузові машини, мотоцикл. Стріляли із катюш, мінометів. Усі вояки були вдягнуті у воєнну форму того часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові Січові Стрільці і вояки УНР стріляли у поляків (ФОТО)

"У СС "Галичину" пішов молодим 18-річним хлопцем, - розповів колишній стрілець-канонір Василь Одух. - Служив в зенітній артилерії. Під час Бродівського котла ми стояли під селом Висоцько. То було шось страшне. Сили були нерівні. Радянських солдат було в три рази більше ніж нас. Тут все навкруги горіло. Трупи повсюди лежали. По нас "катюшами" і кулеметами безперервно стріляли. Снайпери також били нас. Мені якось дивом вдалося звідси прорватися. З кількома десятками найшли коридор в оточенні. Зразу бігли лісом. Потім переправилися в Закарпаття. Звідти нас вже в Європу перекинули."

Зараз ви читаєте новину «Під Львовом билися дивізійники СС "Галичини" з радянськими військами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

162

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі