понеділок, 10 вересня 2007 15:10

Під час виборів у Гватемалі вбиті десятки кандидатів

У першому турі президентських виборів у Гватемалі переміг колишній генерал Отто Перес Моліна, що дотримується правих поглядів. Також у країні буде обрано 158 парламентарів і 332 місцевих мерів

Одержавши, за останніми даними, 26% голосів, він випередив кандидата від коаліції центристів і лівих Альваро Колома, що набрав, у свою чергу, 23% голосів. Другий тур відбудеться 4 листопада.

Отто Перес Моліна виступає за посилення боротьби зі злочинністю. Як відзначає АР, Гватемала, латиноамериканська країна з населенням у 12 млн чоловік, знаходиться на шляху наркотраффіка з Колумбії в США. За рік у Гватемалі здійснюється близько 50 тисяч вбивств, державний апарат вражений корупцією, 51% населення живе менше ніж на два долари в день, а суспільство ще не відйшло від наслідків катастрофічної громадянської війни.

Отто Переса Моліну опоненти обвинувачують у здійсненні військових злочинів у період громадянської війни. У відповідь на це лідируючий кандидат пропонує надати докази. Він обіцяє розширити штат поліції, застосувати армію для боротьби проти наркомафії і ввести страту.

За посаду президента змагаються 14 кандидатів. Помітне місце в передвиборній гонці займає Рігоберта Менчу. Вона одержала всього 3% голосів, але це перша жінка-представниця корінного населення країни, що балотувалася в президенти. Лауреат Нобелівської премії світу 1992 року, Менчу представляє інтереси індіанців майя. Вона заявила, що політична еліта країни вела кампанію залякування, тому багато май не голосували за неї, вважаючи, що її прихід до влади поставить загрозу безпеки багатьох людей.

У ході передвиборної кампанії було вбито близько 50 кандидатів, партійних активістів і членів їхніх родин. У країні буде обраний не тільки президент, але і 158 парламентарів і 332 місцевих мерів, передає АР.

Зараз ви читаєте новину «Під час виборів у Гватемалі вбиті десятки кандидатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі