понеділок, 24 березня 2008 13:05

Перу вступило в боротьбу за найбільший скарб монет

Перу приєдналося до тяжби за вміст трюму судна, затонулого поблизу берегів Португалії і піднятого в 2007 році американською приватною компанією Odyssey Marine Exploration. Газета The Guardian нагадує, що вантаж важить 17 тонн і складається з півмільйона золотих і срібних монет вартістю 254 мільйони фунтів стерлінгів (приблизно півмільярда доларів), і на нього вже претендують іспанці та британці.

На думку іспанців і перуанців, судно, чиї скарби підняли на поверхню представники Odyssey Marine Exploration, називається "Нуестра сеньйора де лас Мерседес". Воно було потоплене британцями 5 жовтня 1804 року. Проте Odyssey Marine Exploration навідріз відмовляється розголошувати інформацію про приналежність судна, відомості про нього і вміст трюму кодують назвою "Black Swan" ("Чорний лебідь").

Іспанія претендує на золото і срібло корабля, оскільки вважає корабель іспанським. Перуанці переконані, що монети карбували і вивезені з їхньої країни незаконно, і вимагають повернення дорогоцінного вантажу як історичного артефакту. У Мадриді указують на те, що Перу в 1804 році було колонією, і вміст надр цієї країни належав іспанській короні.


Британці вважали, що експедиція Odyssey Marine Exploration підняла з дна вантаж торгового корабля, затонулого в 1641 році в районі Корнуолла. Але ця версія відкинута після того, як представники Odyssey Marine Exploration під тиском суду уточнили, що вони досліджували корабель, затонулий приблизно в 180 кілометрах від убережжя Португалії, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Перу вступило в боротьбу за найбільший скарб монет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі