четвер, 24 січня 2008 15:48

Першому радянському фільму жахів "Вій" виповнюється 40 років

Першому радянському фільму жахів "Вій", знятому за містичною повістю Миколи Гоголя, виповнюється 40 років. Ця екранізація вважалася однією з найстрашніших картин європейського кіно шістдесятих. При цьому у фільмі режисера Костянтина Ершова пролилася всього лише одна крапля крові - коли панна, лякаючи бурсака, пустила криваву сльозу.

Роль панни виконала актриса Наталія Варлей. "Вій" втрутився в її долю і поза знімальним майданчиком. Згідно акторським марновірствам, категорично не можна зображати на екрані або на сцені смерть свого персонажа. Варлей, яка по сюжету повинна була лежати в труні, після зйомок серйозно і надовго захворіла. Нещастя, фатальним чином пов"язані з "Вієм", переслідували її ще дуже довго, і лише після того, як вона покаялася і пройшла обряд хрещення в церкві, містика закінчилася.

Не для однієї Варлей цей фільм став живим втіленням прикмет. Після прем"єри картини в 1967 році один за іншим почали помирати її творці: оператор, режисер-постановник, два актори, зокрема виконавець ролі Вія.

У 2006 році в карпатському селі Горохолино-Лісс івано-франківської області повністю згоріла дерев"яна церква, де в 60-і роки знімався фільм. Храм Пресвятої Богородиці, згорів дотла за лічені години, не дивлячись на зусилля п"яти пожежних команд, викликаних з райцентру Богородчани на підмогу селянам.

У гогольовському "Вії", втіленому на екрані кінорежисером Олександром Птушко, козак Дорош розповідав філософові Хомі історію, як відьма зжила зі світлу писаря Микиту: "І коли прийшли раз на стайню, то замість нього лежала тільки купа золи та порожнє відро: згорів зовсім". Ось і тоді місцеві жителі вирішили, що "невгомонна нечисть знов розгулялася українським селом"

Відзначимо, що в останні роки було знято два фільми за мотивами повісті Миколи Гоголя. Так в 2006 році вийшла картина "Відьма" з Валерієм Ніколаєвим в головних ролях. Режисер картини Олег Фесенко переніс дію стрічки у наш час, в невелике європейське містечко. Головний герой - журналіст Айван отримує від шефа завдання відправитися досліджувати природу загадкових явищ, що відбуваються у віддаленому містечку.

Крім того, на 2009 рік намічений вихід в прокат стрічки "Вій". У фільмі жахів режисера Олега Степченко події відбуваються на початку XVIII століття. Картограф Джонатан Грін здійснює подорож з Європи на схід. Пройшовши через Трансільванію і подолавши Карпатські гори, він потрапляє в загублене серед лісів село. Народ, що живе тут, захистив себе від решти світу глибоким ровом, намагаючись уберегтися від чудовиська, що живе в топях боліт, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Першому радянському фільму жахів "Вій" виповнюється 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі