четвер, 25 листопада 2010 12:46

Перший за 20 років страйк у Португалії паралізував вокзали і аеропорти (ФОТО)
8

Фото: Reuters

Сьогодні у Португалії відбувається загальнонаціональний страйк. Уперше за останні 20 років в акції беруть участь працівники як бюджетної сфери, так і приватного сектора.

Страйкарі домагаються скасування урядових заходів жорсткої економії, які передбачають скорочення розміру зарплат, скасування низки податкових пільг і соціальних виплат, а також інші непопулярні заходи. Тим самим влада розраховує зменшити високий дефіцит держбюджету.

По всій країні закриті багато установ, банки, поштові відділення, скасовано понад 500 авіарейсів, паралізована робота найбільших портів та залізничних вокзалів. Акцію підтримали й деякі засоби масової інформації.

Організатори страйку - найбільші португальські профспілки UGT і CGTP. Вони вважають несправедливими пропоновані урядом соціалістів заходи, що передбачають скорочення державного фінансування у різних галузях - від охорони здоров'я до банківської сфери. При цьому в останні дні стало відомо, що державний дефіцит Португалії цього року не лише не скоротився, але навіть зріс. Така інформація спричинила занепокоєння серед інвесторів і призвела до зниження курсу євро.

Втім, представники влада поки спокійні. Прес-секретар прем'єр-міністра Португалії Жозе Сократеша заявив, що це "частина нормального життя держави". За його словами, заходи стосуватимуться державного, а не приватного сектору. Уряд наполягає, що його заходи є абсолютно необхідними.

Голосування за скороченим бюджету в парламенті Португалії намічено на 26 листопада. Передбачається, що за допомогою жорстких заходів вдасться скоротити бюджетний дефіцит з нинішніх 7,3% до 4,6% наступного року.

Радіо "Свобода"

Зараз ви читаєте новину «Перший за 20 років страйк у Португалії паралізував вокзали і аеропорти (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі