субота, 30 червня 2007 15:41

Перший том книги про Романа Шухевича презентували сьогодні

Сьогодні, в день 100-річчя з дня народження генерала Української повстанської армії Романа Шухевича, в Києві презентовано І том книги документів радянських спецслужб "Роман Шухевич. У документах радянських органів державної безпеки (1940-1950)".

У прес-конференції, організованій з нагоди презентації книги, взяли участь професор, науковий редактор видання Володимир Сергійчук; кандидат історичних наук, заступник начальника Державного архіву СБУ Сергій Кокін; голова правління Інституту національного державознавства Михайло Ратушний, за сприяння якого здійснено видання книги.

- Для нас було дуже важливим, щоб ця книга з"явилася саме сьогодні. Сьогодні, у день 100 річчя від дня народження командира УПА, саме ці дослідження покажуть більш повно, хто був Роман Шухевич, чим він займався і задля чого він жив і задля чого він загинув, - зазначив Ратушний.

За його словами, архівні дані показали, що Шухевич був керівником всеукраїнської народної армії, яка отримувала підтримку у населення України в усіх регіонах.

- По-перше, якщо би це був бандит, то не було б тих два томи, десятиріччя відстеження агентурної роботи, вони б не з"явились. Друге – це без сумніву був командир не якоїсь групи, а саме армії, і це документи абсолютно підтверджують, і що вона діяла не лише в якомусь певному регіоні, це була всеукраїнська армія. Третє, що це була велика постать і була народна армія. І з цих документів, що є тут, зрозуміло, що вона не змогла б діяти, якби не опиралася на цивільне населення і на широку народну підтримку, - сказав Ратушний.

Кокін зазначив, що проблема "добування" інформації особливо щодо керівників УПА – це було найважливішим завданням органів держбезпеки, яке вони намагалися виконати за будь-яку ціну і просувалася вона дуже важко.

"Але вже наприкінці 1944 р. постать Шухевича була зрозуміла для органів держбезпеки",- сказав він. Водночас, за словами Кокіна, залишається й багато незрозумілих "білих плям", а саме відсутність в архіві СБУ деяких документів, які, на його думку, суттєво би доповнили образ Романа Шухевича як особистості і як керівника. Разом з тим, в ході підготовки книги був вивчений дуже великий масив документів, що стосуються керівника УПА.

- Те, що роздувався міф про масштабну співпрацю і участь в каральних акціях і УПА, і Шухевича, документів, які б це засвідчували немає, - додав Кокін.

Спочатку, за його інформацією, планувалось видання однієї книги, але згодом було прийнято рішення розбити її на два томи: перший – це період 1940-1945 рр, другий - 1946-1950 рр. Роботу над другим томом планується завершити у вересні-жовтні цього року.

Щодо І-го тому, то, як повідомили на пресс-конференції, до нього увійшли документи, які в свою чергу представляють кілька блоків. Це документи, які характеризують життя і дільність Шухевича під час його перебування в рядах Краківського проводу 1940-1941 р. В цей час його діяльність пов"язана зі зв"язками Краківського проводу з територією різних областей України. Зокрема, це документи спецповідмлень, доповідні записки про арешти кур"єрів Краківського проводу, статистичні дані, які показують картину розгортання національно-визвольної боротьби на території західних областей України. Інший блок документів стосується долі членів сім"ї Шухевича - його батьків, дружини, дітей. Також до І-го тому ввійшли документи про те, як органи держбезпеки розгортали роботу щодо пошуку Романа Шухевича, оперативна діяльність. В книзі також представлена переписка командира УПА зі Степаном Бандерою.

Книга зараз надрукована накладом всього 500 примірників. Більшість їх буде, за інформацією видавців, направлена до бібліотек спеціалізованих навчальних закладів, зокрема в школи та установи на Західній Україні, де більш активно діяла УПА. Водночас, вже є домовленості про друк ще 500 книжок на замовлення спонсора з Чикаго, який сам буде розпоряджатись цим накладом. Крім того, ще 500 книжок планується видати пізніше для зацікавлених осіб, передає УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Перший том книги про Романа Шухевича презентували сьогодні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі