пʼятниця, 23 лютого 2007 12:57

Перші у світі інтернет-вибори пройдуть в Естонії

Естонія стане першою країною, у якій пройдуть парламентські інтернет-вибори.

Система інтернет-голосування використають на виборах до парламенту країни 4 березня. Раніше система частково використовувалася на виборах 2005-го року. Тестування системи завершили тиждень тому на прикладі виборів царя природи з десяти кандидатів.

- Складно сказати, скільки людей зможе проголосувати через інтернет. Проте, за час тестування, проголосувало 3925 виборців, - повідомив член виборчої комісії Arne Koitmae.

Система інтернет-голосування використовує електронні чіпи для ідентифікації виборців. Єдині ідентифікаційні картки ввели в Естонії в 2002 році. Вони використовуються повсюдно - від банків до офісів державного апарату.

Для реєстрації свого голосу, виборці повинні вставити ідентифікаційну картку в пристрій зчитування, приєднаний до комп"ютера, і зайти на сайт системи голосування за допомогою унікального пароля. Інформація передається по шифрованому каналу і закріплюється виборцем індивідуальним електронним підписом.

Представники виборчої комісії Естонії зазначили, що за час тестування не було виявлено програмних помилок або спроб зламу системи голосування, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Перші у світі інтернет-вибори пройдуть в Естонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі