понеділок, 15 травня 2023 09:24

Перша в світі стюардеса пропрацювала на літаку 18 місяців

15 травня 1930 року перша стюардеса в світі Еллен Черч полетіла в рейс. Протягом наступних трьох років майже кожна авіакомпанія залучила до роботи стюардес.

Еллен Черч народилася 22 вересня 1904 року в американському штаті Айова. Її дитинство пройшло з батьками на фермі, яка розташовувалася поряд з аеродромом міста Креско, і маленькою Черч майже щодня бачила, як злітають і сідають літаки.

У 22 роки вона отримала диплом медсестри і почала працювати в лікарні. Та Черч мріяла стати пілотом. Згодом поступила на літні курси керування літаком. 1929-го після закінчення курсів 25-річна Черч запитала в менеджера авіакомпанії Boeing Air Transport (зараз - United Airlines), чи зможе вона стати пілотом пасажирського літака. Натомість їй запропонували набрати групу із семи медсестер. Жінки мали бути не старше 25 років і не важче 52 кг, незаміжними, привабливими й готовими стати стюардесами за пристойну на той час зарплату в розмірі $125 на місяць.

Першою, хто ввів посаду стюарда була британська авіакомпанія Imperial Airways, а в США Stout Airways почала запрошувати на роботу стюардів в 1926 році.

Автор: kulturologia
  Черч запропонували набрати групу із семи медсестер. Жінки мали бути не старше 25 років і не важче 52 кг, незаміжними, привабливими
Черч запропонували набрати групу із семи медсестер. Жінки мали бути не старше 25 років і не важче 52 кг, незаміжними, привабливими

Професія стюардеси в цивільній авіації з'явилася тому, що в пасажирів виникав страх перед польотом, а також їм часто ставало зле через те, що літали низько над землею. Щоб забезпечити безпеку на борту, вирішили залучити до роботи медсестер. Також присутність в літаку молодих жінок, які не боялися регулярно літати, заспокоювало б і пасажирів.

Підготовка тривала декілька місяців. 15 травня 1930 року Черч уперше полетіла в рейс Сан-Франциско-Шайєн. З нею були ще троє стюардес. Інша четвірка полетіла з Шайєну до Чикаго. Рейс тривав 20 год.: літак Boeing-80A робив 13 зупинок. На борту було 14 пасажирів.

Окрім медичної допомоги та спілкування з пасажирами, стюардеси мали допомагати їм носити багаж, лагодити несправності в салоні (наприклад, крісла), заправляти літак і допомагати пілотам закочувати його в ангар.

Автор: kulturologia
  Перша в світі стюардеса пропрацювала на літаку 18 місяців
Перша в світі стюардеса пропрацювала на літаку 18 місяців

Протягом декількох місяців після першого польоту майже всі американські авіакомпанії оголосили набір жінок на посаду стюардес.

Черч пропрацювала на літаку 18 місяців. 1938 року вона постраждала в автомобільній аварії і більше літати не могла. Згодом повернулася до медицини: закінчила Університет Міннесоти і стала завідуючою сестринським відділенням. Під час Другої світової війни Черч служила медсестрою на медичному літаку, згодом - у санітарному поїзді у Франції. Вона була нагороджена низкою медалей. Аеродром в її рідному місті Креско назвали на її честь.

Автор: LifeGid
  Під час Другої світової війни Черч служила медсестрою на медичному літаку
Під час Другої світової війни Черч служила медсестрою на медичному літаку

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стюардеса вижила після падіння літака

Померла Черч у віці 60 років у місті Терре-Хот, штат Індіана, США. У серпні 1965-го вона загинула після падіння з коня під час верхової їзди.

12 липня стюарди і стюардеси відзначають своє професійне свято — Всесвітній день бортпровідника цивільної авіації. Цій професії вже більш ніж 80 років. Вперше бортпровідники авіації з'явилися в Німеччині 1928 року, коли на борт літака стали брати спеціальну людину. Тоді, як і зараз в цілому, в їх обов'язки входило забезпечення сервісу під час польоту. Раніше цим займався другий пілот літака, що було ризиковано з погляду безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Перша в світі стюардеса пропрацювала на літаку 18 місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі