пʼятниця, 11 березня 2016 19:30

Перереєструвати бізнес за кордоном можна за рік

Перереєструвати бізнес за кордоном можна за рік
www.escape-s.net

Зберегти інтелектуальні права на власний бізнес - назву, торгову марку, при виїзді за кордон, можливо. Утім, це дуже кропіткий процес і вимагає як часових, так і матеріальних ресурсів, - каже Марія Ортинська, директор патентно-юридичної компанії.

"Переїзд до іншої країни з власним бізнесом - це завжди певні ризики. Та наскільки вони будуть великими залежить від самої людини. Існує два шляхи підтримання зв'язку із компанією. Перший – призначення виконавчого директора та дистанційне управління компанією. Другий – повне перенесення бізнесу в країну, куди емігруєте", - розповідає юристка.

"Необхідно звернути увагу, що дія охоронного документу розповсюджується лише на певну територію. Наприклад, патент України діє лише на території України, а патент США — на території США, - каже. - Тобто, права на назву магазину, торгової марки чи якогось виробу потрібно заново патентувати в тій країні, куди переїжджає людина. Найбільш розповсюджені міжнародні процедури — реєстрація торгової марки згідно із Мадридською угодою. Перевага такої реєстрації в тому, що права на вашу інтелектуальну власність діятимуть одночасно в 96 країнах, які ратифікували цю угоду", - додає Марія Ортинська.

Щоб захистити права на власну торгову марку, потрібно подати міжнародну заявку у Всесвітню Організацію Інтелектуальної Власності, яка знаходиться в Женеві. Така процедура обійдеться у 653 швейцарських франки (16 536 грн. - "ГПУ"). Додатково сплачується збір у 100 швейцарських франки (2 532 грн. - "ГПУ"), якщо дія торгової марки буде поширена на декілька країн (по 100 швейцарських франків за кожну країну). Також потрібно сплатити збір в Укрпатент і кошти на листування. По часу оформлення документів може тривати до року, інколи більше. Уся процедура коштує близько $ 1-1,5 тисячі.

"Якщо ми говоримо про винаходи та корисні моделі, то тут ситуація трішки складніша. Тому що оця міжнародна процедура подачі заявки не дає можливості потім поширювати права на інтелектуальну власність в інших країнах. Тобто в кожній країні потрібно заново підтверджувати свої права", - наголошує Марія Ортинська.

Таку реєстрацію можна здійснювати як самостійно, так і довірити її юридичним компаніям, що спеціалізуються на патентному праві.

Зараз ви читаєте новину «Перереєструвати бізнес за кордоном можна за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі