вівторок, 14 жовтня 2008 13:00

Переговори про продаж Промінвестбанку тривають

Заступник голови Нацбанку, тимчасовий адміністратор Промінвестбанку Володимир Кротюк учора заявив журналістам, що із введенням адміністрації переговори про продаж банку продовжилися.

"Ведуться переговори з декількома потенційними інвесторами", - сказав він, уточнивши, що один з них - якась російська компанія. За словами пана Кротюка, стратегічний інвестор повинен буде забезпечити адекватність регулятивного капіталу банку та ввести кошти у фінустанову у вигляді депозитів або субординованого боргу. Він повідомив, що акціонери мають можливість продати близько 80% акцій ПІБ, які сконцентровані в 8-10 фізичних осіб.

Серед потенційних покупців ПІБ кілька російських компаній - інвестиційно-фінансова група "Інтелінкс" та "Альфа-Груп", а також банк "Дельта". "Наша група вивчає можливість покупки", - підтвердив інформацію голова правління українського Альфа-банку Андрій Волков. Президент групи "Інтелінкс" Дмитро Клюєв нагадав, що є власником пакета близько 40% акцій ПІБ, але зацікавлений в одержанні пакета не менше 70%. "Голова НБУ Володимир Стельмах і прем"єр Юлія Тимошенко висловлювали мені підтримку, якщо відбудеться угода", - сказав він. Пан Клюєв додав, що Володимир Матвієнко не виконав підписаний з ним договір дарування, і тому він має намір домагатися його виконання через суд. Підтвердив інтерес до ПІБ і Микола Лагун: "Усе в процесі переговорів. Справа часу і ціни". "Скільки всього учасників, знає тільки Нацбанк, але крім названих є декілька представників української влади", - сказав один із претендентів.

Нагадаємо, 7 жовтня НБУ ввів тимчасову адміністрацію в ПІБ, відсторонив його керівництво та ввів піврічний мораторій на задоволення вимог кредиторів. Причиною введення адміністрації стала рейдерська атака на ПІБ, після якої вкладники стали масово знімати депозити, а НБУ відкрив йому кредитну лінію на 5 млрд грн, з яких, за даними Ъ, 4 млрд грн уже перераховано. Володимир Кротюк зайнявся поверненням кредитів.

"Вживаємо заходів із дострокового повернення кредитів окремими суб"єктами підприємницької діяльності, зокрема з державною формою власності. Із цією метою я написав звернення до прем"єр-міністра", - сказав він учора. Джерело Ъ у правлінні Нацбанку пояснило, що голова НБУ Володимир Стельмах поставив перед Володимиром Кротюком завдання не допустити руйнування банку. "Стельмах сказав: "Зараз спробуємо тиждень-другий стабілізувати ситуацію, і максимум протягом місяця його потрібно продати. Якщо ні, будемо реорганізовувати", - процитувало джерело.

Експерти сумніваються, що НБУ врахує інтереси нинішніх акціонерів ПІБ - сім"ї Володимира Матвієнка. За словами джерела в НБУ, переговори з потенційними інвесторами веде особисто Володимир Стельмах: "У суботу до Стельмаха приходив Матвієнко та обурювався: "Ви хоч повідомляйте мені". Стельмах відповів: "Ти мав час і можливість продати банк самостійно. Ти із цим не впорався. Тому серед варіантів, які в нас є, ми будемо вибирати найбільш прийнятний для збереження банку". "Всі гроші, заплачені за акції, прийдуть у банк", - сказало джерело, уточнивши, що з них буде погашений кредит НБУ в розмірі 4 млрд грн.

Юристи вважають, що в такому випадку нинішнім акціонерам ПІБ залишиться тільки погодитися з рішенням НБУ та одержати від покупців мінімальну суму. "Звичайно, проти волі Володимира Матвієнка акції банку можна продати тільки через процедуру банкрутства, тому що він повинен підписувати договір, - відзначає партнер юридичної компанії "Кузнєцов і партнери" Денис Кузнєцов. - І питання продажу носить психологічний характер: чи захоче він продати за маленькі гроші. Адже якщо йому раніше пропонували порядку $500 млн, то тепер з урахуванням виплати боргу НБУ акціонерам запропонують $100-300 млн", повідомляє Коммерсант-Украина

Зараз ви читаєте новину «Переговори про продаж Промінвестбанку тривають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі