понеділок, 11 лютого 2008 11:11

Переговори між ПНА та Ізраїлем наближають розділ Єрусалиму

Згідно з даними палестинських джерел, протягом декількох тижнів між Ізраїлем і адміністрацією Махмуда Аббаса ведуться таємні переговори, де вирішується доля ізраїльської столиці. Палестинську сторону очолює колишній прем"єр-міністр ПНА Ахмед Куреї, ізраїльську - міністр закордонних справ Ципі Лівні.

Як відзначає сайт Jpost.com, офіс Ципі Лівні відмовляється коментувати інформацію, поширювану адміністрацією Аббаса.

За даними палестинських джерел, сторонам вдалося досягти угоди з ключових питань, що стосуються статусу Єрусалиму. "Сьогодні ми можемо сказати, що Ізраїль готовий піти практично з усіх арабських кварталів столиці. Ізраїль готовий до розділу Єрусалиму, і це є нашим головним досягненням", - пише сайт JPost.com з посиланням на високопоставлені джерела в Рамалласі.

Це саме джерело відзначає, що палестинська адміністрація покладає великі надії на Вашингтон. Люди Аббаса сподіваються, що черговий прорив відбудеться під час візиту держсекретаря США Кондолізи Райс в регіон.

Ахмед Куреї просить Вашингтон чинити тиск на Ізраїль з тим, щоб переконати його виконати зобов"язання, накладені "дорожньою картою". Це стосується повного припинення будівництва за "зеленою межею", відкриття всіх закритих раніше офісів ООП в Єрусалимі і звільнення палестинських увязнених.

Куреї впевнений, що постійна угода щодо Єрусалиму може бути укладена до кінця 2008 року.

Інформація про переговори, яка вперше з"явилася в газеті The Jerusalem Post, а потім і на сайті видання, викликала обурення серед ізраїльських правих, які закликали ШАС (Усесвітня єдність сефардів, що дотримуються Тори) негайно залишити урядову коаліцію.

І хоча в коментарях на сайті Jpost.com люди з оточення Ципі Лівні заявляють, що до сьогодні на переговорах обговорювалися лише процедурні питання й не порушувалися серйозніші проблеми, ця заява залишилася без уваги.

Праві активісти вважають, що у ШАС, яке раніше обіцяло не допустити розділу Єрусалиму, немає більше відмовок, аби залишатися в уряді.

Як заявляє голова партії МАФДАЛ (Національно-релігійна партія Ізраїлю) Звулон Орлев, "абсолютно очевидно, що Ольмерт не говорить правду про переговори. Але після публікації в The Jerusalem Post у лідерів ШАС більше не буде можливості сказати, буцімто вони нічого не знали про те, що відбувається".

Голова фракції "Лікуд" Гидон Саар говорить, що секретні переговори ведуться, і це факт, який мав місце: "ШАС повинен виконати свою обіцянку". Такої ж думки дотримується депутат від партії "Яадут А-тора" Аврам Равіц, який обурюється тим, що "доля Єрусалиму вирішується крадькома, під покривом ночі", повідомляє NEWSru.сom.
Зараз ви читаєте новину «Переговори між ПНА та Ізраїлем наближають розділ Єрусалиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі