середа, 20 лютого 2008 13:07

Пентагон закрив частину Тихого океану для стріляння по супутнику

 Американська влада оголосили зоною, закритою для польотів і судноплавства, значну частину Тихого океану на захід від Гаваїв. Заборона діятиме з 05:30 до 08:00 за московським часом 21 лютого. Розмір закритої зони становить 2250 на 1125 кілометрів

Це означає, що спроба збити падаючий американський супутник-шпигун буде зроблена у цьому регіоні і в цей час. Проте остаточне рішення про перехоплення ще не ухвалене.

У районі операції вже знаходиться крейсер "Лейк Ері", який спробує збити супутник ракетою-перехоплювачем SM-3. На підстраховці знаходитимуться есмінці "Декейтер" і "Расселл".

Представник американських ВМС відзначив, що потрапити у супутник буде нелегко. По-перше, необхідно потрапити не просто в сам супутник розміром з автобус, як висловилися американські військові, а в його паливний бак, щоб знищити токсичну речовину - гідразін.

По-друге, на борту супутника немає працюючих двигунів, що виробляють тепло, по яких його могла б "пізнати" ракета-перехоплювач, призначена для знищення балістичних ракет. По-третє, швидкість, з якою супутник і ракета наближатимуться один до одного, складає приблизно 35400 кілометрів на годину, що удвічі перевищує швидкості, з якими військові мали справу на випробуваннях.

Супутник-шпигун US 193 вагою дві з чвертю тонни був запущений у грудні 2006 року. Незабаром після виходу на орбіту у нього відмовила бортова комп"ютерна система і двигуни, внаслідок чого він став поступово наближатися до Землі. За розрахунками американських військових, він увійде до земної атмосфери на початку березня.

Точний район падіння супутника визначити не вдається, і, щоб виключити вірогідність його попадання в населені райони, апарат вирішено збити. Вартість операції по знищенню супутника становить  від 30 до 40 мільйонів доларів.

Китай і Росія висловили  заклопотаність планами американських військових, стверджуючи,  що це загрожує безпеці у космосі. Офіційний представник Держдепартаменту США Шон Маккормак у відповідь заявив, що дії американських військових направлені лише для захисту людей від небезпечного палива і не є випробуваннями зброї.

У 2007 році Китай зробив схожий крок, коли збив ракетою свій старий метеорологічний супутник, повідомляє видання The Register.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон закрив частину Тихого океану для стріляння по супутнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі