середа, 07 листопада 2007 11:45

Пентагон таємно розмістив ПРО в районі Каспійського моря (ФОТО)

Поки йдуть консультації по використанню російських радарів в Габалі (Азербайджан) і Армавірі, США будують плани розміщення об"єктів протиракетної оборони на південь від Росії - на додаток до ракетної бази в Польщі і радара в Чехії. Ще на початку весни, до травневої пропозиції Володимира Путіна по Габалі, керівник агентства США по ПРО генерал-лейтенант Генрі Оберінг заявляв, що його країна хотіла б розмістити радар в кавказькому регіоні.

В кінці жовтня російським журналістам в бюро національної безпеки (ВВN) Польщі показали слайди по ПРО в Європі, на одному з них був позначений мобільний радар в районі Каспія. У BBN сказали, що він опинився там випадково. Проте такий самий об"єкт на Каспії намальований і на схемі, розміщеній на сайті агентства з ПРО: це радар сантиметрового діапазону, який можна розмістити на мобільній платформі як на суші, так і на воді, він забезпечить раннє виявлення пусків ракет і точніше наведення протиракет. У агентстві з ПРО, Міноборони США і Держдепі коментувати ситуацію відмовилися.

Такий радар дозволить США відстежувати не тільки пуски неіснуючих іранських ракет великої дальності, але і російські полігони з випробування нових систем озброєнь в Астраханській області і Казахстані.

США планують виявляти пуски іранських ракет і за допомогою супутників, так що версія, що радар гостро потрібний для раннього виявлення, непереконлива, вважає директор Центру з вивчення проблем роззброєння Анатолій Дьяков, а ось якщо вони вирішили покрити всю територію Росії полем радіолокації, то радар в цій точці знадобиться - на Далекому Сході США також розміщують радари ПРО, і для повного обхвату території Росії не вистачить лише радар де-небудь в Монголії.

З погляду класичної ядерної стратегії створення таких об"єктів в районі Кавказу виглядає як будівництво інфраструктури, яка в майбутньому може бути використана і проти Росії, припускає експерт Іван Сафранчук. Конгрес США відмовив в грошах у розмірі 39 млн доларів на будівництво ракетної бази в Польщі, на розміщення радара в Чехії виділено 171 млн доларів.

Нагадаємо, заступник директора Агентства з протиракетної оборони Пентагону генерал-майор Патрік О"Райлі, який очолював групу американських військових експертів, які у вересні відвідали Габалінську РЛС, заявив, що технічні можливості Габалінської станції стеження радіолокації, яку Росія орендує у Азербайджану і пропонує зробити частиною американської ПРО, США не підходять.

У першому інтерв"ю після інспекції російського радара в Азербайджані генерал О"Райлі заявив, що навіть один розмір системи дивує: РЛС розміщена в двох будівлях: одна заввишки 17, а друга - 8 поверхів.

У прагненні подолати заперечення Кремля проти американського плану ПРО в Європі держсекретар США Кондоліза Райс і міністр оборони Дональд Рамсфельд минулого місяця побували в Москві і запросили Росію приєднатися до США і НАТО, ставши повноправним партнером в розробці і управлінні системою ПРО, що захищає всю Європу.

Гейтс заявив, що, хоча США сподіваються продовжити будівництво двох об"єктів в Європі, вони можуть відкласти активацію системи, поки не будуть отримані "певні докази" того, що Іран представляє ракетну загрозу для Європи. Він визначив такі докази як тестовий запуск іранської ракети з дальністю польоту достатньою, щоб ракета досягла європейського континенту, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон таємно розмістив ПРО в районі Каспійського моря (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі