вівторок, 19 лютого 2008 09:05

Пентагон спробує збити супутник, що зійшов з орбіти, 21 лютого

Американські військові зроблять спробу збити супутник-шпигун, що зійшов з орбіти, у четвер, 21 лютого, повідомляє в понеділок CNN, посилаючись на високопоставлених представників оборонного відомства США.

Супутник спробують збити ракетою, випущеною з одного з кораблів ВМС США, у той момент, коли апарат увійде у верхні шари атмосфери на відстані 150 миль (242 кілометри) від земної поверхні. Якщо ракеті вдасться уразити супутник на цій висоті, його уламки згорять, не долетівши до Землі.

За словами представників Пентагону, операцію по ліквідації супутника планується провести через добу після того, як на Землю повернеться шатл "Атлантіс". Якщо перша спроба збити супутник з якихось причин не вдасться, повідомили співбесідники CNN,  у Пентагону буде в запасі час для підготовки і проведення повторної операції.

Супутник-шпигун USA-193, що зійшов з орбіти незабаром після запуску у грудні 2006 року, за розрахунками американських військових увійде до атмосфери Землі на початку березня. Вага супутника 2,25 тонни, а його двигуни містять украй токсичну речовину - гідразін. Точний район падіння супутника визначити не вдається, і, щоб виключити вірогідність його попадання в населені райони, апарат вирішено збити. Проте американські військові підкреслюють, що навіть якщо супутник не вдасться збити, вірогідність негативних наслідків від його неконтрольованого падіння мінімальна.

Міноборони Росії, у свою чергу, критично віднеслося до планів американського військового відомства по ліквідації супутника. На думку російських військових, немає "достатньої аргументації обґрунтованості рішення про необхідність перехоплення падаючого супутника засобами ПРО". "Не приводиться порівняльна оцінка наслідків перехоплення супутника на орбіті і його некерованого сходження з орбіти; не оцінені наслідки невдалої спроби перехоплення на орбіті; немає аналізу дії цієї операції на космічну діяльність людства, у тому числі і пілотованої космонавтики", - указується в заяві Міноборони РФ, поширеному 16 лютого, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон спробує збити супутник, що зійшов з орбіти, 21 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі