четвер, 29 листопада 2007 13:53

Пентагон розробив штучні плавники для підводних диверсантів

Дослідницький підрозділ Пентагону DARPA повідомив про створення принципово нового вигляду екіпіровки для підводного плавання. За допомогою штучних плавників аквалангіст імітуватиме під водою рухи дельфіна чи пінгвіна, що дозволить йому пересуватися на 150% швидше, ніж у традиційних ластах. Виробництво новинки планується почати вже за рік, пише Washington Profile. Природа вкрай погано пристосувала людину до плавання – лише 3% енергії, що витрачається у воді, він використовує для руху вперед, зазначають фахівці. Застосування ласт збільшує коефіцієнт корисної дії до 10%. Для порівняння, дельфін продуктивно витрачає під водою 80% енергії.

Новий пристрій називається PowerSwim. Два малих "крила" кріпляться до кісточок плавця, два великих розташовуються на рівні поясу. Щоб пливти, необхідно робити легкі рухи ногами – "від коліна". Енергія передається на поясні "крила", які обертаються, підтримуючи плавця на певній глибині і рухаючи його вперед. Розробники скопіювали рух плавників морських черепах і дельфінів.

DARPA розробило цю екіпіровку для бойових плавців збройних сил США. У прес-релізі вказується, що PowerSwim економить плавцеві сили. Для навчання новій техніці плавання професійному підводному диверсантові потрібно близько 2-х годин. Украй вигідно для таємних операцій і те, що, на відміну від ласт, PowerSwim не робить зрадницьких бульбашок, здатних видати місцезнаходження аквалангіста.

Ласти, якими користуються плавці зараз, винаходили безліч разів. Перше їх зображення виявлене в робочих зошитах Леонардо да Вінчі. Серед винахідників ласт також числиться американець Бенджамін Франклін, який створив свою модель ще дитиною. Сучасні ласти незалежно один від одного створили в 1930-і роки француз Луї де Корле і Оуен Черчілль зі США. Надалі винахідники зверталися до досвіду дельфінів – так з"явився моноласт, вперше продемонстрований в СРСР у 1972 році, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон розробив штучні плавники для підводних диверсантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі