вівторок, 23 лютого 2010 18:42

Паводок у Калуші може спричинити міжнародну екологічну катастрофу (ФОТО)

На Івано-Франківщині військові готуються до можливої евакуації мешканців міста Калуша. В результаті паводків, котрі дуже вірогідні навесні, двоє озер із солоною водою з кар"єру можуть підтопити прилеглі території.


Створено спеціальну робочу групу, яка має оцінити рівень небезпеки і при потребі евакуювати мешканців районного центру та прилеглих сіл Кропивник і Сівка-Калуська.

Про це сьогодні повідомив керівник прес-центру Західного оперативного командування Тарас Грень.

Після того, як Верховна Рада України затвердила Указ Президента України "Про оголошення територій Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації", в Західному оперативному командуванні створили робочу групу, - каже заступник Івано-Франківського обласного військового комісаріату, майор Любомир Демчук.

Найбільшу небезпеку для місцевого населення складає Домбровський кар"єр та підземні шахти, заповненні водою з домішками солей.

Із кар"єру видобували понад 55 млн кубометрів породи щороку. Сировину використовували на калійному та магнієвому заводах. Корисні мінеральні речовини відпрацьовували, а відходи скидали біля хвостосховища. Нині три сховища солоної води нагадують великі озера. Одне з них засипали землею і рекультивували.

Двоє інших у разі прориву дамби, підтоплять прилеглі території.

"Штучний насип на 40 метрів піднятий над землею. Якщо прорве дамбу сховища, розсіл попливе до Дністра, що за 20 кілометрів від соляного озера, - каже начальник Калуського управління з надзвичайних ситуацій Іван Дембич.- Далі вода потрапить територією України і до Молдови, забруднюючи річки".

Місцева влада не відкидає можливості міжнародної екологічної катастрофи. Чиновники неодноразово звертали увагу уряду та президента України та проблем Калуша.

Отруйний розсіл разом із підземними водами постійно просочується у землю, якщо рівень мінералізації перевищить допустиму норму, місто і довколишні села будуть без питної води.

Зараз ви читаєте новину «Паводок у Калуші може спричинити міжнародну екологічну катастрофу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі