неділя, 29 листопада 2020 13:52

Патріарх Варфоломій відслужив панахиду за жертвами Голодомору

Патріарх Варфоломій відслужив панахиду за жертвами Голодомору
Патріарх Варфоломій присвятив проповідь жертвам Голодомору. Фото: facebook.com/CGUinIstanbul.

Вселенський патріарх Варфоломій в День пам'яті жертв голодоморів 28 листопада відслужив панихиду за загиблими від штучного голоду в Україні та прочитав проповідь.

Її текст оприлюднило Генеральне консульство України в Стамбулі.

Голова православної церкви назвав Голодомор 1932–1933 років однією з найбільш трагічних подій в історії людства.

"Український термін "Голодомор" підкреслює рукотворний голод, диявольський проєкт сталінської системи, метою якого був добре спланований геноцид зокрема віруючих людей, аби викорінити християнську віру православної церкви у той час, коли, як це не парадоксально, люди мирно збирали рясний врожай. Поки люди вмирали від голоду, радянський режим експортував їхні врожаї світу, таким чином лицемірно прикидаючись процвітаючою країною", – сказав у проповіді патріарх.

Варфоломій закликав не забувати подій Голодомору, а навпаки – засуджувати його, "аби така жорстокість не повторювалася в історії людства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі вшанували пам'ять жертв Голодомору

"Нехай Воскреслий Господь дасть вічний спокій мільйонам праведних душ, які померли в надії на воскресіння внаслідок диявольського Голодомору, а також внаслідок нинішньої трагічної пандемії, і нехай їхня віра, а також випробування, які їм випали, заохочують і спонукають нас викорінювати будь-який вид дискримінації, несправедливості, насильства та голоду з нашого світу, роблячи його кращим", – підсумував Варфоломій.

Глава Православної церкви України митрополит Єпіфаній відслужив панахиду на території Національного музею "Меморіал жертв Голодомору".

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Варфоломій відслужив панахиду за жертвами Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі