понеділок, 09 лютого 2009 08:18

Патріарх Кирил обрав Україну першою для візиту

Автор: фото з сайту cerkva.info
  У Смоленську патріарха Кирила зустрічали з почесною вартою
У Смоленську патріарха Кирила зустрічали з почесною вартою

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил має намір свій перший зарубіжний візит здійснити в Україну. Про це він заявив в неділю в Смоленську під час своєї першої після обрання пастирської поїздки в ці вихідні .

"Я хотів би відвідати матір міст руських - Київ, нашу стародавню столицю і центр російського православ`я", - сказав патріарх.

Наступним після Смоленська містом, де збирається побувати новий патріарх, стане Калінінград - другий центр єпархії, яку владика Кирил очолював понад 20 років. Після цього він планує побувати в своєму рідному місті Петербурзі і помолитися перед мощами святого благовірного князя Олександра Невського, якого вважає своїм покровителем.

"За допомогою Божою я продовжуватиму все те, що я робив раніше, - подорожувати, молитися з людьми, служити, проповідувати, спілкуватися", - сказав патріарх Кирил і при цьому запевнив, що Церква розмовлятиме з народом "зрозумілою мовою".

Новообраного патріарха Московського і всієї Русі Кирила зведено на патріарший престол 1 лютого.


Патріарх Кирило (Володимир Михайлович Гундяєв) народився 1946 року в Ленінграді в сім"ї священика. Закінчив Ленінградську духовну академію, де після закінчення навчання служив викладачем, а в 1974-1984 рр. був ректором.

У 1969 роки пострижений в чернецтво. У 1976 році висвячений в єпископи - він став єпископом Виборзьким, вікарієм Ленінградської єпархії – а в 1977-му році зведений у сан архієпископа.

1983 року почав викладати в аспірантурі при Московській духовній академії.

1984 року призначений архієпископом Смоленським і Вяземським, в 1986-му став керуючим парафіями Калінінградської області, в 1988-му - архієпископом Смоленським і Калінінградським, з 1990 року – також керуючим Патріаршими парафіями у Фінляндії.

14 листопада 1989 року рішенням Священного Синоду РПЦ призначений головою Відділу зовнішніх стосунків Московського патріархату і постійним членом Священного Синоду РПЦ.

1991 року зведений у сан митрополита.

1993 року митрополит Кирило став ініціатором створення Всесвітнього Російського Народного Собору, був співголовою, з 1995 року - заступником голови Всесвітнього Російського Народного Собору (ВРНС).

Патріарх Кирило - автор більш як шестисот публікацій і доповідей та ряду книг, почесний член ряду російських і іноземних академій, автор і ведучий щотижневої телепередачі "Слово пастиря". Ієрарх має нагороди Російської православної церкви, світські нагороди Росії (ордени Дружби, Дружби народів, "За заслуги перед Вітчизною") і зарубіжних країн. Почесний громадянин Росії.

За матеріалами Gazeta.ua, УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Кирил обрав Україну першою для візиту ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі