середа, 24 лютого 2021 20:23

Пасивність назвали важливим сенсом Революції гідності

Пасивність назвали важливим сенсом Революції гідності
Які актуальні сенси Революції гідності - Ірина Соловей. Фото: Тарас Подолян

Від Революції гідності дотепер актуальне право на пасивність, зауважує стратегиня із розвитку спільнот Ірина Соловей.

"Під час революції ніхто не вимагав у своїх колах спілкування, щоб усі обов'язково були на Майдані. Навпаки, коли помічали, що хтось втомився чи був у істеричному стані через інтенсивність подій, дбали про відновлення таких людей. Це й було життєдайною силою – протест не вигорав. Одні відходили, інші приходили", - пояснила.

Право на пасивність називає джерелом спроможності суспільства до саморегуляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні немає резерву талантів - звідки брати

"Коли можеш обирати – виконувати зараз щось чи зупинитися, рішення стають усвідомленіші. Це робить суспільство таким, що саме себе направляє, а не піддається зовнішнім обставинам чи підштовхуванню. Це право на пасивність потрібно розширювати, практикувати в організаціях і соціальних рухах, щоб не виснажувалися".

ЧИТАЙТЕ ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю З ІРИНОЮ СОЛОВЕЙ В МИНУЛОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

В українського суспільства не має бути однієї мети, сказала Ірина Соловей.Мережевість виключає щось як головне. Економічне заможнішання – одна складова нашої мети. Друга – пошук нових сенсів. Третя – спроможність вчитися на своїх помилках. Основне – усвідомлювати, для кого стане ресурсом те, що ти створюєш. Також – уміння поєднувати індивідуальне і спільне, офлайн і онлайн.

Зараз ви читаєте новину «Пасивність назвали важливим сенсом Революції гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі