вівторок, 18 березня 2008 09:45

Парламент Вірменії обмежив свободу зборів

Парламент Вірменії на позачерговому засіданні 17 березня прийняв законопроект, який збільшує повноваження влади у сфері контролю над масовими заходами. Поправки до закону "Про проведення зборів, мітингів, ходів і демонстрацій" затверджені у двох читаннях.

Відповідно до законопроекту, органи місцевої влади мають право заборонити проведення мітингу, якщо мають у своєму розпорядженні достовірні дані, про те що захід може перерости у безлади. Достовірними при цьому можуть вважатися дані, отримані від поліції або Служби національної безпеки республіки.

Крім того, у законопроекті йдеться, що у разі якщо масові заходи переросли у безлади, влада може ввести тимчасову заборону на мітинги, доти, поки не буде завершене розслідування у справі про правопорушення, що мали місце.

Подавати заявку на проведення мітингу, відповідно до поправок, тепер доведеться не за три, а за п"ять днів до заходу. Влада може розглядати заявку протягом трьох днів.

Коментуючи поправки, спікер парламенту Тігран Торосян відзначив, що ухвалення цього законопроекту повинне запобігти безладам, подібним до тих які відбулися на початку березня. Він також додав, що документ буде направлений на міжнародну експертизу.

Нагадаємо, що 1-2 березня в Єревані пройшли безлади, в яких брали участь прихильники колишнього президента Вірменії Лєвона Тер-Петросяна. Останній програв чергові вибори, але відмовився визнати поразку, оголосив себе переможцем і організував в столиці масові акції протесту.

Зіткнення між учасниками мітингів і поліцією почалися після того, як поліцейські спробували ліквідовувати наметове містечко, побудоване опозиціонерами. Увечері 1 березня групи мітингуючих стали громити магазини і підпалювати автомобілі.

Безлади припинилися до ранку 2 березня. У ході хвилювань загинули вісім осіб, понад двісті отримали травми. 1 березня у Єревані був введений надзвичайний стан: зокрема, були тимчасово заборонені масові заходи. Особливий режим діятиме до 20 березня, як відзначає ІА "Новости-Армения".

Зараз ви читаєте новину «Парламент Вірменії обмежив свободу зборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі