понеділок, 09 червня 2008 18:14

Парламент Туреччини пропонує захищати рідну мову і перейменувати Анталью та Ефес

Радикальні заходи для захисту турецької мови від запозичень і "вироблення національної мовної політики" запропонував профільний комітет парламенту Туреччини. Зокрема, запропоновано поміняти назви вулиць, міст і телекомпаній. Ініціатива може істотно ускладнити життя працівникам туристичної сфери.

Також парламентарії пропонують ввести в штат всіх держустанов професійних філологів, а в ЗМІ створити відділи контролю за правильним використанням турецької мови, відзначає РИА "Новости" з посиланням на місцеві ЗМІ.

Автори документа переконані, що вулиці, паркі і туристичні центри повинні мати виключно турецькі назви. У зв"язку з цим вони вважають, що такі добре відомі за кордоном туристичні місця, як Кападокія та Ефес, повинні звучати як Невшехир і Сельчук відповідно.

Законодавці пропонують очистити телевізійну рекламу від іноземних слів, створити програмне забезпечення для комп"ютерів, інтернету і стільникового зв"язку турецькою мовою, виступити з ініціативою оголошення мови своєї країни офіційною в ООН і зобов"язати МЗС "попереджати нотами" всі держави і дипломатичні представництва, акредитовані в Туреччині, щодо "проявів неповаги до турецької мови, її заборони або зневаги".

Комітет наполягає на тому, щоб телекомпанії, створені за участю місцевого капіталу, мали виключно турецькі назви. Також це стосується дитячих передач на телебаченні та їх героїв.

Експерти, коментуючи пропозиції парламентаріїв для захисту турецької мови, відзначають, що вони викличуть масу суперечок, зокрема на предмет їх економічної доцільності.

Спроби змінити назви з багатовіковою історією на нові, турецького походження, в Туреччині робилися і раніше.

Так, в 2001 році, тодішній прем"єр Бюлент Еджевіт навіть підписав відповідне розпорядження, проте скасував його, коли дізнався, в яку непросту ситуацію потрапив.

Документ, зокрема передбачав перейменування таких всесвітньо відомих туристичних центрів, як Анталья, Аспендос, Патара, Олімпос і Фаселіс в Белкиз, Овагельміш, Улудаг і Текирова.

Дісталося тоді і Гордіону - місту, де правив легендарний фрігійський цар Мідас, який перетворював, як свідчать перекази, на золото все, до чого торкався. По-новому це містечко поблизу Анкари повинне було звучати як Язликая, а відомий міфологічний вислів "вуха Мідаса" в турецькому варіанті стає взагалі невимовним.

Відзначимо, що раніше парламент Туреччини відрізнявся оригінальними законодавчими ініціативами. У країні постійно сперечаються між собою прихильники традицій і палкі захисники прозахідного способу життя. Сили обох сторін приблизно рівні.

Зокрема, не так давно парламентарії вирішили пом"якшити покарання за інакомислення, що можна вважати поступкою прозахідному способу життя.

З іншого боку, кілька місяців тому парламент прийняв закон про скасування заборони на носіння в турецьких вузах мусульманської хустки хиджаб. З цю ініціативу правляча партія ледь не поплатилася розпуском: конституційний суд вирішив, що партія нав"язує громадянам режим шаріату, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Парламент Туреччини пропонує захищати рідну мову і перейменувати Анталью та Ефес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі