четвер, 29 січня 2009 10:24

ПАРЄ засудила Москву за конфлікт з Грузією

Парламентська асамблея Ради Європи поклала відповідальність за конфлікт між Росією і Грузією у серпні минулого року на обидві сторони. Однак під час обговорення наслідків кавказької війни більше засудження було висловлено на адресу Москви.

Згідно із резолюцією ПАРЄ, прийнятою на Страсбурзькій зимовій сесії, Грузія виконала майже всі вимоги попередньої, жовтневої резолюції, у той час як Росія ігнорувала більшість вимог.

Одна з основних вимог полягала у скасуванні рішення Москви про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії. Росія стала першою із двох країн, які не вважають ці території частиною Грузії. Пізніше до російського визнання приєдналася Нікарагуа.

У резолюції ПАРЄ позицію Москви було названо порушенням міжнародного права. Майже всі доповнення до проекту резолюції, запропоновані російською делегацією, були знехтувані, а грузинські - підтримані.

"Головним завданням тепер є створення конструктивного механізму для запобігання подібним конфліктам у майбутньому", - сказав один із доповідачів комітету ПАРЄ із політичних справ Андреас Гросс.

Резолюція, проте, не передбачає жодних санкцій стосовно Росії. Кілька членів Асамблеї пропонували тимчасово позбавити права голосу російську делегацію, якщо Росія не скасує визнання Південної Осетії і Абхазії і продовжить перешкоджати поверненню у республіки біженців з території Грузії. Проте ця поправка не пройшла, повідомляє Бі-бі-сі

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ засудила Москву за конфлікт з Грузією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі