понеділок, 21 квітня 2008 14:57

Папа Римський завершив візит до США і благословив 300 тисяч американців

Не менше 300 тисяч людей благословив Папа Римський Бенедикт Шістнадцятий за час свого першого візиту в США, який завершився вчора, 20 квітня.

Як повідомлялося раніше, у Вашингтоні він порушив тему скандалу, котрий вразив кілька років тому Америку, пов"язаного з діями священиків-педофілів. Папа зустрівся з жертвами сексуальних домагань з боку католицьких священиків. А минулого року Римсько-Католицька церква зобов"язалася виплатити 660 мільйонів доларів сотням жертв педофілії. Понтифік заявив, що "відчуває сором" і потім знов повернувся до цієї теми в Нью-Йорку.

Також зазначимо, що в ООН Бенедикт Шістнадцятий закликав до справедливого устрою світу, де почутий голос всіх націй, а не "кількох", відстоював гідність і свободи людини і право на колективне втручання націй там, де уряди не можуть захистити свій народ. У нью-йоркській синагозі він повторив про необхідність діалогу релігій і різних культур. Він підняв проблему війни і миру, бідності і духовного багатства.

Крім цього Папа Римський дав зрозуміти, що не підтримує клонування і категорично не сприймає аборти. Про це він сказав на месі, яку провів вчора, на бейсбольному стадіоні "Янкис" перед відльотом. На месу прийшло близько 60 тисяч віруючих.

Також під час свого візиту до Америки, голова Римської католицької церкви на колінах відслужив "мовчазну молитву" на місці трагедії 11 вересня 2001 року, коли керовані терористами літаки протаранили башти-близнята Всесвітнього торгового центру. А в колі молоді він пригадав юність часів нацистської Німеччини, коли його з семінарії насильно забрали воювати.

Водночас експерти переконані, що Понтифік прибув в переломний момент в історії католицтва в США - що роздирається сексуальними скандалами, за ситуації, коли основу віруючих вже складають іспаномовні мігранти, а католицька освіта при середній вартості року навчання в початковій школі у розмірі 4-8 тисяч доларів, стає недоступною для пастви.

Повідомляється, що Папа жодного дня не провів в США без проповіді. Зазначимо, що Америка є третьою в світі країною за кількістю католиків.

Втім, деякі вважають, що Папа все ж таки забув про деякі важливі теми.

"Папа Римський уникнув прямих відповідей на такі питання суспільства, з якими у нього в США можуть бути явні розбіжності з багатьма, якщо не з більшістю католиків, - про контрацепцію, гомосексуалізмі і чи можуть жінки бути священиками", - зазначила прихильниця ліберальних поглядів газета "Нью-Йорк Таймс".

Стало відомо, що п"ять тисяч журналістів, за даними прес-служби Понтифіка, висвітлювали перший візит в США "намісника Бога на землі", як іменують голову церкви католики. Проте чисельність представників поліції і спецслужб, які вживали безпрецедентних в історії США заходів безпеки, в багато разів переважала прес-корпус. Мабуть, зокрема через те, що в своєму недавньому посланні терорист номер один Усама бін Ладен згадав Бенедикта Шістнадцятого.

На всі заходи за участю понтифіка можна було потрапити тільки за спецзапрошеннями, "неорганізовані" католики могли лише годинами вистоювати на вулицях, щоб зловити заповітну секунду, коли повз них проїздитиме "папамобіль".

Для ретельного огляду і щоб уникнути тисняви, прихід журналістів, наприклад, для доставки на молитву Папи Римського на стадіон, на яку Понтифік прибув до двох годин дня, почався з чотвертої ранку.

Ведуча багатогодинного прямого ефіру на стадіоні "Янкис" одного з місцевих телеканалів поскаржилася глядачам, що надмірно пильна охорона не дозволяє їй відлучитися навіть в туалет.

"Таке відчуття, що Папа знаходиться в США вже щонайменше місяць, - написав один з роздратованих жителів мегаполісу в блозі "Нью-Йорк Таймс", - "Завдяки" пресі, жодна розсудлива людина не може більше дивитися на це. ЗМІ, як завжди, перестаралися".

Проте для дійсних католиків візит Бенедикта Шістнадцятого залишиться яскравою сторінкою в історії. Також слід зазначити, що в США Понтифік відзначив 81-у річницю свого народження і третю - перебування на чолі святого престолу.

У ООН йому подарували іменний пам"ятний штамп для гасіння конвертів, в синагозі піднесли мацу, на зустрічі в семінарії молодь заспівала йому знамениту "Happy birthday" німецькою мовою - адже уродженець Баварії Бенедикт Шістнадцятий (у миру Йозеф Ратцингер) став першим в історії Римської католицької церкви Понтифіком німецької національності, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський завершив візит до США і благословив 300 тисяч американців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі