субота, 19 травня 2007 16:28

Папа Бенедикт XVI не вибачатиметься перед індіанцями

Президент Венесуели Уго Чавес закликав Папу Римського Бенедикта XVI вибачитися перед латиноамериканськими індіанцями за свої висловлювання про те, що католицизм на цьому континенті не нав"язувався і не насаджувався насильно.

У своєму виступі в Каракасі, Чавес звинуватив понтифіка в ігноруванні, як він висловився "холокосту колоніальної ери".

За словами венесуельського президента, таким чином Папа Римський заперечує саму суть і культурну самобутність аборигенів Латинської Америки.

Минулого тижня Папа заявив на зустрічі латиноамериканських єпископів в Бразилії, що американські індіанці "таємно прагнули" стати християнами, коли 500 років тому Португалія та Іспанія колонізували їх землі.

"При всій пошані до вас, ваше Святійшество, вибачтесь, тому що тут був справжній геноцид, і якби ми його заперечували, ми б заперечували самих себе", - заявив Уго Чавес.

Проте Бенедикт XVI категорично заперечує, що індіанцям нав"язали католицизм або хрестили їх насильно.

Тим часом, як вважають історики, в ході колонізації Латинської Америки, яку підтримував Ватикан, в результаті воєн, вбивств, хвороб і поневолення загинули мільйони корінних жителів Латинської Америки.

Заклик Чавеса до Папи Римського прозвучав всього через декілька днів після того, як венесуельська преса різко відреагувала на іншу заяву понтифіка, в якій він попереджував про небезпеку автократії в Латинській Америці.

Венесуельські ЗМІ сприйняли ці слова як заяву про те, що Чавес є загрозою для регіону.

Сам Уго Чавес, який регулярно виступає з критикою таких світових лідерів, як президент США Джордж Буш, називає себе християнином і стверджує, що в дитинстві збирався стати священиком і що вся його соціалістична політика йде корінням в вчення Ісуса Христа, повідомляє ВВС.


Зараз ви читаєте новину «Папа Бенедикт XVI не вибачатиметься перед індіанцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі