четвер, 29 травня 2008 20:02

Пам"ятник сумці місту подарували земляки

Автор: фото: Володимир ЧЕРНОВ
  У Сумах  Віталій Нестеренко, Оксана Герасименко і В’ячеслав Раков роздивляються пам’ятник сумці на вулиці Воскресенській. До колодязя вони вкинули по кілька монет на щастя
У Сумах Віталій Нестеренко, Оксана Герасименко і В’ячеслав Раков роздивляються пам’ятник сумці на вулиці Воскресенській. До колодязя вони вкинули по кілька монет на щастя

На вулиці Воскресенській у Сумах установили пам"ятник сумці. Поставили білу арку, посеред якої звисає торба з монетами. Вони блищать, нагадують справжні. Із торби ллється вода, яка збирається у викладеному з каменю колодязі.

Давня легенда розповідає: їхали козаки берегом річки і знайшли три сумки із золотими монетами. Річку назвали Сумкою. А укріплення, яке виникло на ній 1652 року, — Сумами. Саме на знайдене золото його нібито й збудували. Основоположні три торби нині зображені на гербі міста.

Щохвилини біля пам"ятника хтось зупиняється, люди фотографуються. Намочують у воді гаманці, сумки. Кажуть, для того, щоб гроші завжди водилися. На дні колодязя видно монети.

— Пам"ятник мені відразу сподобався, — каже 19-річна Інна Безносохіна. — Красиво. Молодці, що зробили. Моя мама зараз живе в іншій державі, попросила надіслати фото. Я сфотографувалася біля "сумки".

Підходять 23-річна Оксана Герасименко, Віталій Нестеренко, 26 років, і 18-річний В"ячеслав Раков. Заглядають у колодязь. Кидають монети.

— Такого в нас ще не було, — дивуються.

Досі символом Сум вважали розташовану неподалік Театральної площі дерев"яну альтанку, яку зображають у всіх путівниках. Є вона й на етикетках багатьох товарів місцевого виробництва.

Пам"ятник місту подарувало київське земляцтво, яке очолює голова столичної Печерської райдержадміністрації Сергій Сущенко, 53 роки. Виготовив композицію уродженець Сум скульптор Олексій Шевченко, 23 роки.

На відкриття пам"ятника до міста приїхало багато колишніх сумчан. Зокрема, співак Анатолій Мокренко, 75 років.

— "Сумка" має живий дух, якого часом не вистачає людям, — каже Мокренко. Він висадив біля пам"ятника кущ калини.

Навколо колодязя із чорної гранітної бруківки виклали карту Сумщини. На місці кожного райцентру вмонтували металеву табличку з його назвою.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник сумці місту подарували земляки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі