вівторок, 25 грудня 2007 11:26

Пам"ятник "предкові Ющенку" відкриють в Одесі на противагу Катерині ІІ

У Одесі за ініціативою міської влади з"явиться скульптура злого ворога імператриці Катерини ІІ— гетьманові Петру Калнишевському.

"Цей пам"ятник — спільне рішення мерії і облдержадміністрації, щоб такий пам"ятник був на Одещині", — сказав губернатор Одеської області Микола Сердюк.

Скульптура з"явиться вже наступного 2008 року. Монумент гетьману Калнишевському планують розмістити прямо навпроти будівлі обладміністрації. Ліпити його буде одеський скульптор Михайло Рева, який вже навіть зустрічався з президентом України Ющенком і обговорював яким буде цей пам"ятник.

Одеські історики і краєзнавці вважають, що Петро Калнишевський ніякого відношення до міста не має. "Навряд чи  гетьман Калнишевський здогадувався про існування нашого міста. Це суто політична акція", — вважає історик Андрій Красножон.

Кілька років тому у пресі обговорювалося "династичне коріння" Віктора Ющенка. Деякі літописці приписували президентові спорідненість якраз з цим найостаннішим кошовим — Петром Калнишевським. Сам Ющенко відзначав, що у Санкт-петербурзькому архіві є свідоцтва про таку спорідненість.

Петро Калнишевський був останнім отаманом Запорізької Січі. Він конфліктував з імператрицею Катериною Другою і після знищення Січі за наказом цариці був арештований і засуджений до страти.

Проте, незабаром імператриця на прохання Потьомкіна, замінила йому страту на довічне перебування у Соловецькому монастирі. Він провів там 25 років, 16 з яких просидів у кам"яному мішку, фактично старий був живцем замурований, а на прогулянку його виводили лише тричі на  рік: на Паску, Преображення і Різдво.

Внук Катерини Олександр І подарував вже 110-річному старому свободу, проте той лише іронічний подякував урядові і попросив милості дочекатися свого кінця у монастирі.

Відзначимо, що в Україні вже є пам"ятник останньому отаманові Запорізької Січі. На батьківщині гетьмана в селі Пустовойтівці Роменського району є Музей козацтва, наново відбудована дерев"яна Покровська церква Калнишевського, зведений пам"ятник самому кошовому.

За матеріалами: "Сегодня".

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник "предкові Ющенку" відкриють в Одесі на противагу Катерині ІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі