пʼятниця, 25 січня 2008 17:42

Палестинці з Cектора Газа знов прорвали кордон з Єгиптом

У відповідь на дії влади Єгипту, які почали масово видворяти жителів Cектора Газа з єгипетської території назад на батьківщину, палестинці зробили нову дірку в прикордонній огорожі, передає AFP.

За даними ізраїльської газети Ha"aretz, активісти угрупування ХАМАС, яке з червня 2007 року контролює сектор Газа, на бульдозері протаранили прикордонну стіну, зробивши новий пролом.

Все відбулося на очах у єгипетських поліцейських, які знаходилися з другого боку стіни. Щоб перешкодити палестинцям прорватися через кордон, поліцейські почали стріляти в повітря.

Єгипет посилив контроль на кордоні ще 24 січня. В п"ятницю, 25 січня, представники поліції заявили, що в 15:00 за місцевим часом кордон Cектора Газа з Єгиптом буде перекритий.

У ряді випадків спеціальні підрозділи єгипетських сил правопорядку вимушені були використовувати гумові палиці, щоб змусити палестинців повернутися назад в Cектор Газа.

На деяких пропускних пунктах озброєні пластиковими щитами поліцейські встали живим ланцюгом, щоб перекрити дорогу жителям Cектори Газа, які прагнуть потрапити Єгипет за товарами першої необхідності.

Раніше представник Міністерства закордонних справ Єгипту заявив, що кордон з сектором Газа залишиться відкритим до тих пір, поки не закінчиться "гуманітарна криза".

Проте після того, як ізраїльські офіційні особи пригрозили, що покладуть на Єгипет відповідальність за постачання в Cектор Газа електроенергії, води і медикаментів, Єгипет змінив своє рішення.

Нагадаємо, що в ніч з 22 на 23 січня палестинські бойовики, що належать до різних угрупувань, в декількох місцях підірвали прикордонну стіну, що розділяє місто Рафах на палестинську і єгипетську половини. У проломи, що утворилися, спрямувалися натовпи палестинців.

За деякими даними, кордон встигли перетнути близько 700 тисяч палестинців. У Єгипті вони скуповували товари першої необхідності, брак яких різко відчувається в Cекторі Газа через економічну блокаду, введену Ізраїлем у відповідь на обстріл своїх територій ракетами "Касам", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Палестинці з Cектора Газа знов прорвали кордон з Єгиптом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі