Ексклюзиви
середа, 14 січня 2009 15:13

Падіння цін на нафту привело до дефіциту бюджетів в арабських країнах

Нафтовидобувні країни Персидської затоки вимушені вперше за сім років перейти на дефіцитне фінансування своїх бюджетів, повідомляє Bloomberg. Це відбувається через різке падіння цін на нафту, які цієї зими досягли багаторічних мінімумів.

Вартість нафти зараз знаходиться на рівні нижче за той, що закладений в бюджеті 10 провідних нафтових держав арабського світу. Саудівська Аравія заявила про дефіцит у розмірі 65 мільярдів ріялів (17 мільярдів доларів), Оман - про 810 мільярдів ріалів (2 мільярди доларів), а другий за величиною емірат ОАЕ Дубаї зафіксує дефіцит в 4,2 мільярда дірхамів (1,1 мільярда доларів).

У 2008 році Саудівська Аравія, головний постачальник нафти в світі, отримала рекордний профіцит бюджету у розмірі 157 мільярдів доларів. Проте після того, як в другому півріччі ціни на нафту звалилися зі свого історичного максимуму (147 доларів за барель) в чотири рази, потік доходів в економіку країни істотно сповільнився.

В той же час вкладення нафтовидобувних країн в бідніші арабські держави скоротяться. Наприклад, найнаселеніша країна арабського світу - Єгипет - випробує в 2009 році падіння інвестицій удвічі.

30 грудня керівники арабських держав домовилися про введення єдиної валюти і створення загального центробанку для зміцнення торгових зв"язків в регіоні. Тепер ця угода повинна бути підписана національними урядами Саудівської Аравії, Кувейту, Бахрейну, Катару та ОАЕ, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Падіння цін на нафту привело до дефіциту бюджетів в арабських країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути