середа, 20 червня 2007 09:35

Опублікували рейтинг нестабільних держав світу

Журнал Foreign Policy і дослідницький центр Fund for Peace опублікували "Рейтинг нестабільних держав світу -2007", у який було занесено 60 країн.

Рейтинг складається на основі 12-ти критеріїв - політичних, економічних, військових і соціальних. Зокрема, оцінюються демографічна ситуація, наявність біженців, положення з дотриманням прав людини, потужність і підконтрольність спецслужб, згуртованість державних еліт і наявність зовнішніх чинників, наприклад, іноземної окупації.

До першої десятки найбільш нестабільних держав нині увійшли: Ірак, Судан, Сомалі, Зімбабве, Чад, Кот"Д Івуар (Берег Слонячої Кістки), Демократична Республіка Конго, Афганістан, Гвінея і Центрально-Африканська Республіка.

За рівнем нестабільності Узбекистан зайняв 22-е місце (як і в рейтингу 2006 року), Таджикистан - 29-і (відповідно у 2006 році - 42), Киргизстан - 41-і (28), Туркменістан - 43 (45) Молдова - 48-і (57), Білорусь - 51-і (50), Грузія - 58-і (60). Для порівняння, у нинішньому рейтингу Пакистан - на 12-му місці, Північна Корея - на 13-му, Шрі-Ланка - на 23-му, Колумбія - на 33-му, Єгипет - на 36-му, Філіппіни - на 56-му, Іран - на 57-му. На останній, 60-ій позиції - Гватемала.

Рейтинг показує вірогідність того, що та або інша держава може стати не здатною ефективно контролювати свою територію; влада не представляє інтересів більшості населення; держава не може забезпечити необхідний рівень безпеки і соціальних благ. У таких країнах часто панує насильство, в них украй висока вірогідність початку озброєного конфлікту або громадянської війни.

Якщо держава рушиться, то негайно ускладнюється і життя країн-сусідів, які змушені вирішувати проблеми біженців, контрабанди, епідемій, голоду, злочинності, проникнення озброєних формувань та інше, пише Washington Profile.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували рейтинг нестабільних держав світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі