четвер, 07 червня 2007 12:54

Опублікований список "в"язнів-привидів"

Низка правозахисних організацій, серед яких Amnesty International і Human Rights Watch, опублікували список імен 39 ув"язнених, які утримуються в таємних в"язницях ЦРУ за підозрою в тероризмі.

Інформація про так званих "в"язнів-привидів" була отримана з різних джерел: від ув"язнених, які вийшли на свободу, офіційних осіб США, Пакистану та Ємену.

За словами самих правозахисників, стосовно, принаймні, 21 людини вони мають в своєму розпорядженні декілька незалежних свідчень, які підтверджують, що цих людей тримають у в"язницях ЦРУ.

У решті випадків зведення достатньо фрагментарні. Деякі "в"язні-привиди" були додані в список на підставі свідчень ісламського активіста Марвана Ябура, який стверджував, що знаходився в секретній в"язниці Гуантанамо два роки і бачив їх на фотографіях, пред"явлених йому під час допиту.

Імена інших вказані не повністю, як наприклад ім"я "аль-Рубайя", яке один з ув"язнених побачив надряпаним на стіні своєї камери. Головне питання, яке хвилює правозахисників, - де всі ці 39 людей і що з ними сталося після того, як вони "пропали".

Повідомляється, що в списку, складеному правозахисниками, фігурують імена Хассана Гюля і Алі абдАль-Рахманааль-Факазіаль-Гамді, які вважаються одними з ключових членів "Аль-Каїди", які брали участь в підготовці терактів 11 вересня.

До списку також внесений Мустафа Сетмаріан Наср - відомий "ідеолог Джихаду", якого ФБР назвала "самим розшукуваним терористом". Офіційні особи США підтвердили, що він був затриманий в Пакистані в 2005 році. За даними правозахисників, його відправили до в"язниці, проте його сьогоднішнє місцезнаходження залишається невідомим.

У 2006 році президент США Джордж Буш визнав існування секретних в"язниць, проте заявив, що в них вже ніхто не утримується. Проте представник Amnesty International Ганна Фітцджеральд в це не вірить. Вказаний список "в"язнів-привидів" покликаний, на її думку, показати, що, не дивлячись на запевняння Буша, секретні в"язниці продовжують працювати, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Опублікований список "в"язнів-привидів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі