четвер, 25 грудня 2008 13:02

Опублікований рейтинг найбільших фінансових шахраїв року

Опублікований рейтинг найбільших фінансових шахраїв року
Перше місце в рейтингу головних обманщиків року (Biggest Bums Of 2008) зайняв Бернард Мейдофф, що створив фінансову піраміду, що зуміла проіснувати десятки років і завдала збитку приблизно на 50 мільярдів доларів. Рейтинг був складений журналом Forbes.

Автори рейтингу стверджують, що Мейдоффа потрібно назвати обманщиком не тільки року, але і багатьох десятиліть. Разом з ним на перше місце в списку можуть претендувати всі, хто так чи інакше прийняв участь у фінансовій піраміді: наприклад, родичі, партнери Мейдоффа по бізнесу. Крім того, в Forbes особливо відзначили Комісію з цінних паперів і бірж США, яка десятки років не могла виявити в діяльності MadoffInvestmentSecurities нічого протизаконного.

На друге місце Forbes поставив від 150 до 200 топ-менеджерів тих фінансових організацій, які в 2008 році зазнали багатомільярдних збитків. Зокрема, в журналі відзначили керівників в американських Citigroup, AIG, FannieMaeandFreddieMac, LehmanBrothers, BearStearns, Wachovia, WashingtonMutual і BankofAmerica, а також в швейцарський UBS і німецький DeutscheBank.

Крім того, в рейтингу Forbes відмічені "заслуги" міністра фінансів США Генрі Полсона і керівника Федеральної резервної системи Бена Бернанке. Журналісти відзначили, що ці чиновники особливо наполягали на "плані Полсона" по виділенню банкам сотень мільярдів доларів, проте "забули" вимагати від фінансових організацій звіту про те, на що пішли видані урядом засоби. В результаті ряд банків і страхових організацій, що опинилися на грані банкрутства, змогли виплатити своїм менеджерам значні бонуси.

Варто відзначити, що американське слово "bum" досить складно перекласти. У різних ситуаціях воно означає не тільки "обманщика", але і "ледаря", а також "нікчемну людину" і "того, хто живе за чужий рахунок".

Зараз ви читаєте новину «Опублікований рейтинг найбільших фінансових шахраїв року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі