Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 17:37

Оприлюднені секретні накази радянських вождів

У вівторок в Москві у виставковому залі Федеральних архівів відкрилася експозиція унікальних документів - матеріалів з особистих архівів Хрущова, Андропова і Черненка, документи по Карибській кризі і подіях 68-го року в Чехословаччині.

Серед експонатів виставки є записка секретаря Сталіна Хрущова, про те, що Хрущову будуть віддані гроші за ті бритви, які він купував для товариша Сталіна. Є слізні благання Георгія Маленкова про відновлення його в партії, і вони адресовані декільком генеральним секретарям.

У будівлі архіву стародавніх актів виставили лише частину того, що російські архіви набули за останніх 15 років. Це і документи з далекого радянського минулого, і те, що вдалося зберегти за гарячими слідами, іноді за дуже гарячими. Так, тут лежать папери, які архівістам вдалося врятувати з розстріляного Білого дому в 93-му році.

"Коли ми увійшли до Білого дому, він ще димів, і ми раптом побачили, що солдати викидають документи. Як завжди хтось щось крав - хто комп"ютер, хто килимову доріжку. У нас є фотографія - актовий зал забитий 40 тоннами паперу", - розповів Сергій Мироненко, директор Державного архіву РФ.

Тут же документ про ратифікацію доленосного договору про розділ СРСР. Поряд - врятовані для нащадків балетні туфельки Маї Плісецкої, рукописи Родіона Щедріна, а трохи осторонь - магнітофон, на який Микита Хрущов вже після вигнання з вершин влади надиктував свої спогади. Є і касета з його голосом.

Тут можна також побачити західні карикатури на радянських лідерів, а також доповіді про економіку Заходу, по яких радянське керівництво оцінювало масштаби загнивання капіталізму, передає НТВ.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднені секретні накази радянських вождів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути