середа, 02 квітня 2008 11:02

Опозиційна російська журналістка отримала політичний притулок у Британії

Опозиційна російська журналістка Олена Трегубова, що побоювалася за своє життя через критику на адресу Кремля, отримала політичний притулок у Великій Британії.

Британське міністерство внутрішніх справ відмовилося коментувати цю інформацію, пославшись на нерозповсюдження подібних даних про приватних осіб, передає РИА "Новости".

34-річна Трегубова, що знаходиться в даний час в Лондоні, повідомила про отримання листа з міністерства внутрішніх справ, в якому мовиться, що її прохання про політичний притулок на території Великобританії ухвалене.

"Це величезне полегшення. Це величезний і дуже сміливий крок (британського уряду)", - заявила Трегубова.

За її словами, прохання про притулок було подане "у зв"язку з об"єктивними побоюваннями, що не дозволяють повернутися на батьківщину". Трегубова відзначила, що "все це безпосередньо пов"язано з професійною діяльністю".

Отримання російською громадянкою Трегубовою статусу політичного біженця у Великобританії може ускладнити і без того напружені відносини двох країн, що зіпсувалися після отруєння полонієм екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, що жив в Англії з 2000 року і помер 23 листопада 2006 року.

Журналістка попросила політичного притулку у Великої Британії в квітні 2007 року, заявивши, що побоюється за своє життя у разі повернення до Росії. За словами Трегубової, в Лондоні її захищає Скотланд-ярд.

Олена Трегубова була журналісткою так званого "кремлівського пулу" від газети "Коммерсант" як при Борисі Єльцині, так і при Володимирі Путіні. У своїй книзі, яку вона написала вже після свого звільнення в 2003 році, журналістка розповідала про багатьох представників влади, з якими була знайома особисто, повідомляє NEWSru.com.

У лютому 2004 року, після виходу книги в світ, біля дверей квартири Трегубової невідомі підірвали саморобний вибуховий пристрій потужністю близько 60 г в тротиловому еквіваленті. Журналістка не постраждала, але звинуватила в інциденті російську владу, яка нібито влаштувала на неї полювання.

Після вибуху вийшла її друга книга "Прощання кремлівського дигера", а сама Олена Трегубова виїхала до Німеччини. Там вона написала ще одну книгу про таємне життя російських політиків - "Кремлівські мутанти". Книги Трегубової перекладені кількома європейськими мовами.

Востаннє заяви Олени Трегубової викликали резонанс, коли вона після вбивства в Москві журналістки Анни Політковської написала відкритого листа канцлерові Німеччини Ангелі Меркель, в якому закликала її та інших лідерів західних країн змінити своє ставлення до президента Росії Володимира Путіна, вимагаючи від нього зупинити політичні вбивства в країні, припинити порушення прав людини, відмовитися від політики ліквідації незалежних ЗМІ в Росії.

Зазначимо, що в традиційному рейтингу свободи слова в світі, опублікованому в 2007 році міжнародною правозахисною організацією "Freedom House", Росія ділить з Азербайджаном 164-е місце, випередивши Бруней, Казахстан, Таджикистан і Свазіленд, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Опозиційна російська журналістка отримала політичний притулок у Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі