Ексклюзиви
середа, 23 січня 2008 19:37

Операції зі зниження ваги позбавляють від діабету

Хірургічне лікування ожиріння у багатьох випадках позбавляє пацієнтів від цукрового діабету другого типу. Такого висновку дійшли австралійські учені, які спостерігали ефект операцій зі зменшенню об"єму шлунку в пацієнтів з цим захворюванням, повідомляє Journal of the American Medical Association.

У дослідженні під керівництвом Джона Діксона з медичної школи при Університеті Монаш (MonashUniversity) брали участь 55 пацієнтів з ожирінням і цукровим діабетом другого типу, який був діагностований в попередні два роки. Середній вік учасників складав 47 років. Половині з них було зроблено лапароскопічне бандажування шлунку - метод лікування ожиріння, що полягає в накладенні спеціального кільця на верхню частину шлунку для зменшення його об"єму. Решті пацієнтів були дани рекомендації з дієти і збільшення фізичної активності.

Спостереження за учасниками велося протягом двох років. За цей період пацієнти, що перенесли операцію зі зниження ваги, втратили в середньому близько 21 кілограма, а пацієнти з контрольної групи схуднули приблизно на 1,5 кілограма. Аналізи крові показали ремісію діабету у 22 з 29 учасників, що перенесли операцію, і лише у одного з 26 учасників в контрольній групі.

У пацієнтів, що добилися найбільшого зниження ваги, ремісія діабету наступала частіше, відзначили дослідники. За словами вчених, після операції зі зниження ваги більшість пацієнтів змогли повністю відмовитися від протидіабетичних препаратів.

"На сьогоднішній день це кращий метод лікування діабету, і у нього дуже низький ризик ускладнень", - повідомив Джон Діксон.

Коментуючи дослідження австралійських учених, Девід Куммінгс (DavidCummings) з Вашингтонського університету повідомив, що інша хірургічна операція з лікування ожиріння - шлункове шунтування, ймовірно, дозволить досягти ще швидшої ремісії діабету.

"Ми традиційно розглядали діабет як хронічне прогресуюче захворювання. Проте ці операції дають реальну надію на зцілення для багатьох пацієнтів", - заявив учений, повідомляє E-News.

Зараз ви читаєте новину «Операції зі зниження ваги позбавляють від діабету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути