субота, 29 березня 2008 15:11

Операція проти "Армії Махді" в Іраку: ліквідовано майже 50 шиїтських бойовиків

Щонайменше 48 бойовиків були ліквідовані в п"ятницю американськими військовими в результаті збройних зіткнень і ударів з повітря в Багдаді, передає ИТАР-ТАСС.

За словами представників ПС США в Іраку, в одному з авіанальотів на північному заході столиці гелікоптер піддав ракетному удару озброєну групу, яка атакувала раніше армійський блокпост, знищивши 10 нападаючих.

У Басрі, за даними поліції, минулої ночі літак ВПС США наніс удар по житловому будинку - загинули вісім мирних жителів, зокрема - дві жінки і дитина. Ще сім людей отримали поранення. Американські військові представники поки ніяк не коментують цей інцидент.

У цьому другому за величиною місті Іраку з вівторка урядова армія проводить масштабну військову операцію проти підконтрольної радикальному імаму Муктаді ас-Садру "Армії Махді". Бої перекинулися з нього на інші міста країни, де сильні позиції прихильників ас-Садра.

У сутичках вже загинули більше 300 людей, рахунок поранених іде на сотні. Тільки у Багдаді жертвами насильства стали понад 130 його жителів. Міністерство охорони здоров"я Іраку повідомило сьогодні, що в сутичках, які тривають вже кілька днів, головним чином, у районі Мадінат-Садр - бастіоні "Армії Махді", - загинули 75 мирних жителів, близько 500 постраждали.

У священному для шиїтів іракському місті Кербела під час зіткнень, що спалахнули вдосвіта, було вбито 12 бойовиків. В п"ятницю там загинули 36 людей.

Президент США Джордж Буш назвав наступ іракських урядових сил на позиції бойовиків у Басрі "визначальним моментом в історії вільного Іраку". За словами Буша, дії іракського прем"єр-міністра Нурі Малікі показують, що він однаково ставиться до шиїтів і суннітів, які порушують закон. Сам Малікі є шиїтом, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Раніше уряд Іраку на 10 діб продовжив термін ультиматуму, висунутого воєнізованим шиїтським угрупуванням у Басрі.

В четвер прем"єр-міністр Іраку Нурі аль-Маліки зажадав від бойовиків ас-Садра скласти зброю протягом 72 годин. В п"ятницю він продовжив цей ультиматум до 8 квітня. Зі свого боку, ас-Садр, який, за непідтвердженими даними, перебуває в Ірані, закликає владу до "мирного і політичного" врегулювання збройного конфлікту щоб уникнути подальшого кровопролиття.

Сьогодні в заяві, переданій сьогодні телеканалом "Аль-Джазіра", радикальний імам закликав міжарабський саміт, що відкрився в Дамаску, виразити підтримку іракському "опору іноземній окупації", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Операція проти "Армії Махді" в Іраку: ліквідовано майже 50 шиїтських бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі