понеділок, 29 жовтня 2007 13:35

Операція проти Ірану почнеться до кінця року - до закінчення дії мандата Буша

Війна в Ірані почнеться до січня 2009 року, пише британський тижневик The Sunday Times із посиланням на джерела в спецслужбах. У статті Сари Бакстер стверджується, що Пентагон детально опрацьовує план завдання військового удару по Ірану. Одне з джерел газети в Пентагоні говорить: те, як згущуються хмари над Тегераном, нагадує події перед війною в Іраку. Воно переконано, що військова операція почнеться раніше, ніж Буш покине Овальний кабінет у січні 2009 року. "Це тепер реально. Він дає всім зрозуміти, що збирається це зробити", – наводить The Sunday Times слова фахівця.

Пентагон намітив більше тисячі цілей в Ірані для блискавичного удару з повітря. Серед них – ядерні об"єкти, об"єкти протиповітряної оборони і військові бази. Але міністр оборони Роберт Гейтс стверджує, що цей план був створений у "навчальних цілях".

У тому, що Пентагон готується атакувати Іран, не сумнівається і експерт аналітичного центру Globalsecurity.org. Джон Пайк упевнений, що терміновий запит про модернізацію винищувачів під Big Blu є красномовним свідоцтвом намірів Буша.

Журналіст пише про те, що в пустелі Нью-Мехіко, недалеко від того місця, де проводилося випробування першої атомної бомби, минулою весною відбулися випробування найсучаснішої зброї Пентагону, зокрема була підірвана Big Blu. Ця бомба вагою 30 тисяч фунтів призначена для знищення підземних бункерів глибокого залягання.

The Sunday Times робить висновок: "Сьогодні на боці Big Blu можна було б написати великими буквами "Тегеран" – так само, як іранці люблять писати на своїх ракетах "Тель-Авів". Американські ВПС нещодавно зажадали від Конгреса 88 млн доларів для переобладнання бомбардувальників B2, з тим щоб вони могли узяти на борт "матір усіх бомб", як називають Big Blu".

Нагадаємо, нещодавно Джордж Буш попередив про загрозу третьої світової війни, відзначивши, що не можна дозволити Ірану оволодіти ядерною зброєю. Експерти серйозно поставилися до його слів. "Буш, як видно, готовий почати діяти задовго до того, як у мулл з"явиться ядерна бомба", – робить висновок Сара Бакстер.

Не зважаючи на категоричні заяви Білого дому про наявність у Ірана ядерної зброї, глава Міжнародного агентства з атомній енергії (МАГАТЕ) Мохаммед Аль-Барадеї виступив у понеділок із заявою про те, що він не має в своєму розпорядженні конкретних доказів існування у Ірана військової ядерної програми.

"Чи бачимо ми в Ірана наявний ядерний матеріал, який готовий до використання в зброї? Немає. Чи бачимо ми програму, що активно проводиться, зі створення зброї? Ні", - сказав Аль-Барадеї. Він висловився за проведення переговорів із Іраном і призвав всі країни утриматися від небезпечної риторики в цьому питанні. "Ми не повинні доливати масла у вогонь", - заявив директор МАГАТЕ. NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Операція проти Ірану почнеться до кінця року - до закінчення дії мандата Буша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі