пʼятниця, 11 липня 2008 09:57

ООН створить комісію з розслідування вбивства Беназір Бхутто

Генсек ООН Пан Гі Мун в четвер пообіцяв організувати незалежну комісію для розслідування вбивства колишнього прем"єр-міністра Пакистану Беназір Бхутто. Про це стало відомо після закінчення закритої зустрічі Пан Гі Муна з главою МЗС Пакистану Шахом Мехмудом Курейши.

"Комісія повинна буде виявити винуватців, виконавців, організаторів і спонсорів вбивства", - повідомив Курейши. Крім того, пакистанський дипломат зазначив, що "розслідування повинне бути проведене в найкоротші терміни, щоб це не переросло в історію, що буде тягнутися довгі роки".

У офіційній заяві Пан Гі Муна йдеться, що сторонам вдалося досягти "повного взаєморозуміння" з питань стосовно організації комісії. Серед іншого були визначені джерела фінансування комісії, її склад і заходи із забезпечення неупередженості розслідування. Також сторони домовилися, що комісія зможе отримати вільний доступ до будь-якої інформації, яку вона зажадає.

30 травня стало відомо про те, що Пакистан звернувся з офіційним проханням до ООН провести розслідування вбивства Бхутто.

Беназір Бхутто загинула 27 грудня 2007 року в результаті терористичного акту в місті Равалпінді, де вона проводила мітинг в рамках своєї виборчої кампанії. Раніше опозиція заявляла про причетність до вбивства Бхутто президента країни Первеза Мушаррафа і зажадала незалежного розслідування. Сам Мушарраф спочатку був супротивником залучення до розслідування ООН і поклав відповідальність за вбивство Бхутто на ісламізм, пов"язаний з "Аль-Каїдою".

C 1994 по 2007 рік Бхутто очолювала Пакистанську народну партію і двічі ставала прем"єр-міністром (з 1988 по 1990 рік і з 1993 по 1996 рік), повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «ООН створить комісію з розслідування вбивства Беназір Бхутто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі