четвер, 14 серпня 2008 13:45

ООН почала передачу Косово під контроль Євросоюзу

Розпочато процес поступового скорочення чисельності персоналу місії ООН в Косово (UNMIK) і плавної заміни його на представників спеціальної місії Євросоюзу (EULEX). Про це заявив в четвер прес-секретар UNMIK Олександр Іванко.

За його словами, відділення UNMIK в Пріштіні буде закрите вже наступного понеділка, а загальна чисельність персоналу місії ООН скоротиться більш, ніж на 70 відсотків. При цьому Іванко підкреслив, що одночасно пропорційно збільшуватиметься присутність в Косово EULEX, а весь процес заміни представників однієї організації на іншу займе декілька місяців і може продовжитися до кінця осені.

Ідея зміни структури миротворчої місії ООН в Косово належить генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну. Реформа передбачає, що UNMIK в основному виконуватиме функцію спостерігача і посередника в переговорах керівництва краю з Сербією, а також стежити за виконання Пріштіною міжнародних угод. Передбачається, що функцію контролю за безпекою в Косово візьме на себе спецмісія Євросоюзу.

Тим часом 26 липня недавно призначений новий глава UNMIK Ламберто Занієр заявив на Раді безпеки ООН, що вплив UNMIK в краю останнім часом був практично зведений нанівець, оскільки велику частину адміністративних функцій узяли на себе місцеві органи управління, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «ООН почала передачу Косово під контроль Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі