субота, 22 березня 2008 15:18

ООН: криза питної води скоро торкнеться і Європи

Сотні мільйонів людей в європейських країнах живуть у будинках без водопроводу. У країнах Східної Європи води та каналізації в будинку немає у 16% населення. У сільських районах цього регіону Європи без водопроводу обходиться більше половини населення. Такі дані наводять експерти ООН з нагоди Всесвітнього дня водних ресурсів, що відзначається 22 березня.

За даними ООН, в регіоні Євросоюзу від пов"язаних з водою хвороб щодня вмирають 37 дітей. За 2006 рік таких випадків було 170 тисяч. Багато жертв - малюки у віці від 6 до 11 місяців, повідомляє служба новин ООН.

Всесвітній день водних ресурсів, зазначає служба новин ООН, покликаний привернути увагу до важливого завдання, визначеного Декларацією тисячоліття, - скоротити вдвічі до 2015 року частку населення Земної кулі, яка не має доступу до безпечної питної води, а також до належних санітарних умов. За розрахунками експертів ООН, для досягнення цієї мети буде потрібно 10 млрд доларів на рік. Ця сума не перевищує 1% світових витрат на озброєння в 2005 році, або стільки, скільки жителі Європи витрачають щорічно на морозиво.

Цього року в рамках Всесвітнього дня водних ресурсів особлива увага приділяється проблемам гігієни, оскільки 2008 рік оголошено ООН міжнародним роком санітарії.

За даними ООН, на сьогоднішній день у світі 2,6 млрд людей, зокрема 980 млн дітей, живуть у будинках без каналізації. Через відсутність санітарних умов кожні 20 секунд вмирає одна дитина. Експерти вважають, що 88% всіх захворювань в тій чи іншій мірі пов"язано з відсутністю безпечної питної води, санітарії та гігієни.

"Близько 42% населення в світі не мають туалетів, а це означає, що вони позбавлені гідності та безпеки. Відсутність належних санітарних умов має серйозні наслідки для здоров"я і соціального розвитку, особливо, дітей", - цитує служба новин ООН виконавчого директора ЮНІСЕФ Анн Вініман.

Експерти ЮНЕСКО звернули увагу на те, що щорічно в світі більше 200 млн тонн відходів людської діяльності викидаються в навколишнє середовище без обробки. Близько 90% побутового сміття і 70% промислових відходів в країнах, що розвиваються, потрапляють у водотоки неочищеними. Неефективне використання відходів веде до зростання кількості захворювань серед населення і загрожує екологічній рівновазі у природі.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав держави - члени ООН надавати фінансові ресурси і передавати технології країнам, де населення не має доступу до чистої питної води і елементарних послуг у сфері санітарії.

Нагадавши, що керівники країн світу поставили мету скоротити до 2015 року кількість людей, що не мають доступу до води і каналізації, Пан Гі Мун із жалем зазначив, що "нинішній прогрес не дає нам підстав розраховувати на досягнення цієї мети", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «ООН: криза питної води скоро торкнеться і Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі