пʼятниця, 01 лютого 2008 08:26

ООН і Афросоюз закликали політиків Кенії зупинити насильство

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун і голова Комісії Африканського союзу (АС) Альфа Умар Конаре в ході першого засідання десятого саміту Афросоюза в столиці Ефіопії Аддис-Абебі в четвер закликали протиборчі політичні партії Кенії зупинити насильство в країні, повідомляють арабські ЗМІ.

За словами генсека ООН, "на всіх кенійських політичних лідерах лежить персональна відповідальність за припинення конфлікту".

У четвер стало відомо про вбивство в Кенії другого депутата від опозиції, незгодної з результатами недавніх президентських виборів, на яких перемога випала главі нинішнього правлячого режиму – президентові Мваї Кібакі.

Ситуація в Кенії, як очікується, посяде центральне місце в ході дискусій глав африканських держав на саміті в Ефіопії. Ця тема обговорювалася і в ході підготовчої зустрічі глав МЗС країн-членів панафриканської організації, що пройшла в Аддис-Абебі напередодні.

Кенія, яка до останнього часу вважалася політично стабільною державою, опинилась у гострій політичній кризі, яка вилилась у запеклі зіткнення прихильників і супротивників правлячого режиму, після президентських виборів 27 грудня минулого року. Лідер кенійської опозиції і глава Оранжевого демократичного руху (ОДР) Раїла Одінга заявив про свою незгоду з підсумками голосування і звинуватив Мваї у підтасовуванні результатів виборів.

На тлі політичних зіткнень у Кенії загострились і давні етнічні конфлікти. Дотепер від насильства в країні загинула вже близько тисячі людей, близько 300 тисяч вважаються біженцями.

Як заявив на відкритті африканського саміту голова Комісії АС Альфа Умар Конаре, "на даний час найголовнішим завданням є припинення вогню". Конаре закликав сторони конфлікту "зупинитися перед загрозою громадянської війни".

"Кенія – це країна надії, яка завжди мала репутацію найбільш мирної і стабільної на нашому континенті, завжди давала притулок іншим. Ми не можемо спокійно спостерігати, як вона піддається загрозі розв"язування етнічного конфлікту, геноциду, хаосу", – сказав африканський політик.

У четвер генсек ООН заявив в Аддис-Абебі про те, що збирається відвідати Найробі з посередницькою місією, щоб закликати сторони конфлікту сісти за стіл переговорів і політичними шляхами врегулювати свої розбіжності.

Колишній голова Афросоюзу Джон Куфуор також зробив безрезультатну спробу виступити посередником у врегулюванні політичної кризи в Кенії. На цей час як "посол миру" в Найробі перебуває колишній генсек ООН Кофі Аннан. Він також намагається посадити ворогуючі сторони за стіл переговорів.

Окрім ситуації у Кенії, у ході першого дня переговорів африканські лідери обговорювали організаційні питання. Новим чинним президентом Афросоюзу була обрана Танзанія. Кандидатура Судану, який безуспішно намагався зайняти цей почесний пост у 2006 і 2007 роках, не обговорювалася, оскільки Хартум добровільно відмовився цього року від боротьби за лідерство в панафриканській організації.

Окрім регіональних конфліктів (у Кенії, Судані, Ефіопії), на саміті в Аддис-Абебі обговорюватимуться питання, пов"язані з вивченням шляхів повномасштабного розвитку конкурентного індустріального сектора економіки африканських країн як головного двигуна національного і регіонального розвитку, єгипетської стратегії індустріального розвитку як моделі розвитку індустрії інших африканських країн, необхідності розвитку африканської інфраструктури як важливого елементу інтеграції Африки, стратегії економічних реформ у Африці.

Африканські лідери також обговорять найгостріші соціальні і політичні проблеми континенту, двосторонні відносини між державами Африки.

Африканська зустріч у верхах триватиме до 2 лютого, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «ООН і Афросоюз закликали політиків Кенії зупинити насильство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі