середа, 26 грудня 2007 10:00

Ольмерт і Аббас спробують розблокувати мирні переговори

Прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт зустрінеться у четвер з головою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом, щоб спробувати врегулювати розбіжності, через які забуксував мирний діалог, повідомило місцеве радіо.

Обидва раунди палестино-ізраїльських переговорів, що відбулися після листопадового форуму у Аннаполісі (США), завершилися безрезультатно, по суті вилившись в обмін взаємними претензіями. Палестинська делегація зробила акцент на критиці поселенської політики Ізраїлю і заговорила про безперспективність діалогу в умовах будівництва, що продовжувалося, на окупованих територіях.

Палестинці, зокрема, вимагають відмовитися від зведення 307 будинків в східному єрусалимському районі Хар-Хома, який вони вважають своєю територією і називають Джабаль Абу Гунейм. Тендер був оголошений на початку грудня, після зустрічі в Аннаполісі і напередодні дебютного раунду переговорів.

Напередодні другої зустрічі переговорних груп в пресу просочилася інформація про плани міністерства будівництва Ізраїлю звести ще 740 одиниць житла в Хар-Хома і єврейському поселенні Маалє-Адумім.

Міжнародний план "дорожня карта", який ізраїльтяни і палестинці визнають як основу мирного врегулювання, наказує Ізраїлю негайно припинити  всю поселенську діяльність на палестинських територіях, включаючи "природне зростання" поселень.

Пообіцявши відмовитися від конфіскацій додаткових палестинських земель, Ізраїль продовжує житлове будівництво у межах більшості вже існуючих поселень Західного берега річки Йордан і в східних кварталах Єрусалиму, які, з погляду міжнародного права, також відносяться до окупованих територій.

Для Ольмерта і Аббаса це буде перша зустріч після Аннаполісу, де обидва лідери домовилися про відновлення мирного діалогу, перерваного на сім років "другої інтифади", і вирішили спробувати виробити угоду про остаточне врегулювання конфлікту до кінця 2008 року, повідомляє РІА Новости

Зараз ви читаєте новину «Ольмерт і Аббас спробують розблокувати мирні переговори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі