пʼятниця, 10 квітня 2020 15:16

Офіс Уповноваженого з прав людини у нас знищено - Чаплига

Офіс Уповноваженого з прав людини у нас знищено - Чаплига
Екс-представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига: "Без дієвого Офісу Уповноваженого правозахисна спільнота не має достатніх інструментів для впливу на ті чи інші рішення, які приймаються в державі"

Колишній представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига впевнений, що чинне керівництво Офісу омбудсмена потрібно міняти, бо інститут працює неефективно.

Про це він сказав Українським Новинам.

"У нас ситуація, коли чинний омбудсмен є представником влади і перебуває на гачку, бо всі ці порушення, і під час призначення, і декларації, і багато інших речей не дають можливості омбудсмену бути незалежним. Фактично це означає, що в нас знищено Офіс Уповноваженого, у нас цей інститут не діє. А в кризові моменти суспільство потребує навіть не стільки правозахисників, скільки офісу, який був би провідником правозахисних ідей, тому що без дієвого Офісу Уповноваженого правозахисна спільнота не має достатніх інструментів для впливу на ті чи інші рішення, які приймають у державі", - сказав Чаплига.

За його словами, потрібно піднімати питання зміни керівництва Офісу.

"Тому я двома руками за те, щоб підняти це питання (зміни омбудсмена), а криза, можливо, найкращий час, щоб зрозуміти, наскільки важливо мати дієвого омбудсмена. Який міг би висловлювати свою незалежну позицію, бути провідником правозахисних ідей, не бути адвокатом влади, але при цьому бути радником для влади, як правильно вчинити в тих чи інших ситуаціях з огляду на права і свободи громадян", - зазначив Чаплига.

Він додав, що призначення Людмили Денисової на посаду Уповноваженого було результатом домовленостей між владними елітами і "головною метою було знищити справжній Офіс Уповноваженого для того, щоб мати ручного омбудсмена, який буде, як її колега в Російській Федерації, ходити на прийоми до президента, отримувати доручення від президента, закривати очі на те, що відбувається в місцях несвободи, бути в постійній кооперації з Міністерством юстиції і МВС".

"На жаль чи на щастя, такий стан справ вічно тривати не може, адже в критичні моменти суспільство потребує ефективного омбудсмена. І йдеться не про юридичний захист, йдеться про правозахист в контексті вираження своєї політичної позиції. Такої позиції в чинному Офісі Уповноваженого немає, позиції правозахисників не ретрансльовано, хоча багато хто з них продовжують свою діяльність. Але ж, для того щоб вони були почуті, їм потрібен такий інструмент. Символом омбудсменів у світі є міст. Цей образ ми і вкладали в принцип роботи омбудсмена. Це означає, що омбудсмен - це щось сполучне між правозахисним середовищем і державою. Тобто омбудсмен повинен бути медіатором між правозахисним співтовариством і державою, при цьому не бути адвокатом держави, але і не ставати ворогом. Тобто підказувати, як діяти, бути своєрідним містком. Якщо омбудсмен є чистим правозахисником або чистим представником держави, то ця схема не працює і Офіс є безпорадним і малоефективним", - переконаний Чаплига.

Також він підкреслив, що необхідно відкоригувати закон про омбудсмена, в тій частині, яка стосується порядку звернень до Уповноваженого, а сам офіс омбудсмена повинен бути реальним ефективним інститутом.

Як повідомляли Українські Новини, депутат Верещук - за зміну керівництва Офісу омбудсмена.

Депутат "Слуги народу" Василевська також заявила, що керівництво Офісу омбудсмена потрібно міняти.

Зараз ви читаєте новину «Офіс Уповноваженого з прав людини у нас знищено - Чаплига». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі