вівторок, 02 березня 2010 17:06

Одеський митрополит просить скасувати "розгнуздану" Гуморину

   В своїх промовах віруючим Агафангел часто хвалить Гурвіца
В своїх промовах віруючим Агафангел часто хвалить Гурвіца

Митрополит Одеський і Ізмаїлський, депутат Одеської облради від Партії регіонів Агафангел звернувся до міського голови Едуарда Гурвіца із проханням скасувати святкування традиційної першоквітневої Гуморини в цьому році.

Про це повідомила прес-служба Одеської єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

Митрополит мотивує своє прохання тим, що в поточному році найбільше православне свято Пасхи Христової, що є державним святом України, припадає на 4 квітня.

Як підкреслюється в зверненні, "проведення в дні Пристрасної седмиці, а саме 1 квітня, в Страсний четвер, коли згадується Таємна вечеря і встановлення Христом-спасителем Божественної Євхаристії, так званого дня сміху, викликає протест і обурення в духівництва, православної громадськості, інтелігенції та всіх православних мешканців Одеси".

"1 квітня" за недоброю традицією наше місто наповнюється розгнузданою і сповненою непотребства веселістю, масовими гуляннями, які супроводжуються галасливими концертами, масовим вживанням спиртного і безчинствами", - продовжує протестувати в заяві духівник.

"Враховуючи те, що наше місто завжди славилося толерантністю і пошаною до міської влади і Церкви, до духовних традицій, а також щоб уникнути масових акцій протесту з боку широких кіл православної громадськості, прошу Вас, вельмишановний Едуарде Йосиповичу, скасувати в 2010 році проведення "дня сміху" в Одесі, чи перенести даний захід на пасхальні дні", - йдеться в зверненні.

Міськвиконком поки не дав офіційної відповіді на звернення, але джерела свідчать, що прохання митрополита задоволено не буде.

Деякі спостерігачі висловлюють думку, що такий крок митрополита, який є депутатом Обласної ради від ПР, - політичний крок. Адже міський голова – член політради НУ і прибічник Ющенка. До того ж всі інші роки святкування проходило без інформаційного протесту з боку церкви.

Одеська Гуморина вперше пройшла 1 квітня 1973 року. Її заснували колишні члени Одеської команди КВК, як "день сміху". З 1976 по 1986 роки Гуморину було заборонено. А з 1987 року вона проходить щорічно. Її відвідують не менш ніж 100 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Одеський митрополит просить скасувати "розгнуздану" Гуморину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі