середа, 05 грудня 2018 16:07

Об'єднавчий собор - це тест для всієї української православної громади - релігієзнавець

Об'єднавчий собор - це тест для всієї української православної громади - релігієзнавець
Андрій Юраш: томос предстоятелю Української помісної церкви дадуть в період з 25 грудня до 7 січня. Фото: Главком

Треба довести Константинополю, усьому світу та Російській православній церкві, що українські православні мають спільну мету.

Говорить у коментарі для Gazeta.ua релігієзнавець Андрій Юраш.

"Будь-які суперечності є другорядними в такому процесі, як автокефалія. Ми йшли до цього 100 років - достатній час, аби забути свої конфлікти та об'єднатися задля того, що дійсно важливе. Головною метою православного простору України має бути єдність і компроміс", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час обшуків приміщень РПЦ в Україні знайшли брошури з ворожою пропагандою

За словами експерта, між українськими церковниками немає суттєвих протиріч.

"Можуть бути лише тактичні дискусії. Наприклад, щодо того, як виглядатиме статут помісної церкви. Саме для цього і скликають Собор. Висловлять різні точки зору. Більшістю голосів оберуть найбільш прийнятний варіант.

На Об'єднавчому соборі кожна церква може представити свого кандидата. Їх обговорять і шляхом прямого голосування оберуть предстоятеля. За канонами будь-який єпископ може претендувати на посаду голови церкви. Навряд чи на Соборі буде багато претендентів. Висуватимуться найбільш авторитетні та знані представники кожної з 3 церков. Предстоятелем має стати особа, яка дійсно зможе об'єднати українське православ'я. Після Собору предстоятель офіційним листом повідомить Вселенського патріарха Варфоломія, що готовий прибути до Стамбулу. Там предстоятель Української помісної церкви проведе спільне з Варфоломієм богослужіння та отримає томос. Швидше за все, це буде в період з 25 грудня до 7 січня", - вважає Андрій Юраш.

Україна намагається убезпечити себе від російських провокацій, пояснює він.

"Воєнний стан і заборона в'їзду чоловікам-росіянам від 16 до 60 років допоможуть уникнути провокацій із боку РФ. Крим окупували, коли туди приїхав Гіркін (російський диверсант і терорист, був так званим міністром оборони самопроголошеної ДНР. - Gazeta.ua) зі священниками РПЦ. Москва може спробувати зірвати Об'єднавчий собор. Ми правильно зробили, що ввели такі заходи", - додає релігієзнавець.

Президент Петро Порошенко назвав дату Об'єднавчого собору українських православних церков. Він відбудеться 15 грудня у Софії Київській. На Соборі планують затвердити статут єдиної Помісної церкви й обрати її предстоятеля. Він згодом отримає з рук Константинопольського патріарха томос - указ із питань церковного устрою. Шляхом його надання проголошують автономію в управлінні церквою.

Зараз ви читаєте новину «Об'єднавчий собор - це тест для всієї української православної громади - релігієзнавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі