Ексклюзиви
пʼятниця, 16 березня 2012 13:13

Обов'язкові виклики на допит вже не лякають, а дратують суспільство — Дзюба

Обов'язкові виклики на допит вже не лякають, а дратують суспільство — Дзюба

Іван Дзюба назвав дії СБУ приниженням науки і відзначив, що в такий спосіб не можна побудувати нормальні стосунки влади із суспільством. З цього приводу ініціативна група "Першого грудня" 5 квітня скликає Національний круглий стіл.

"Останні дії Служби безпеки України, а саме виклик на допит всієї вченої ради Інституту соціології — є не що інше, як приниженням науки та спробою залякування", — заявив черговий головуючий Ініціативної групи "Першого грудня" письменник та публіцист Іван Дзюба.

На думку Івана Дзюби, влада повинна з великою шаною ставитися до прав кожної людини та суспільства загалом. "А до людей, які займаються інтелектуальною справою, у всьому світі ставляться з особливою повагою", — підкреслив він

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціологів залякують Службою безпеки: на допит викликали всю Вчену раду

Він також зазначив, що у вихованому суспільстві за кордоном такі дії було б важко навіть уявити.

"Уявімо, що з повісткою на ім'я керівника, без зрозумілих пояснень причин, з вимогою "забезпечити явку" викликають, наприклад, Нобелівський комітет чи академічну раду Кембриджського університету. Це неможливо в цивілізованій громаді", — пояснив вчений-публіцист.

Такі дії влади застосовуються вже не вперше за всю історію України, але сьогодні це викликає не страх, а лише сильне роздратування суспільства, наголосив письменник.

"Будь-хто, наділений владними повноваженнями, має розуміти: в такий спосіб не можна побудувати нормальні стосунки із суспільством чи з будь-якою спільнотою, у тому числі з академічною." - додав Іван Дзюба.

Зараз ви читаєте новину «Обов'язкові виклики на допит вже не лякають, а дратують суспільство — Дзюба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути