неділя, 08 лютого 2009 13:56

Обама: США загрожує катастрофа

Обама: США загрожує катастрофа

Президент США Барак Обама закликав Конгрес негайно прийняти його антикризовий план, в іншому випадку економіку США чекає катастрофа, повідомляє в неділю телерадіокорпорація Бі-бі-сі.

В п"ятницю демократи, заручившись підтримкою кількох сенаторів-республіканців, узгодили компромісний законопроект, за яким розмір антикризового пакету склав близько 780 мільярдів доларів, що значно менше розглянутої раніше суми в 937 мільйонів доларів.

"Якщо ми не наведемо цей план в дію негайно, то наша економічна криза може перерости в національну катастрофу", - сказав президент у суботу.

За словами Обами, план стимулювання економіки "абсолютно необхідний", і тепер "час для дії".

Представники Демократичної партії, які складають більшість в Сенаті, розраховують прийняти антикризовий план президента США Барака Обами зі стимулювання національної економіки, голосування по якому пройде, як очікується, на початку наступного тижня.

Більшість республіканців у Сенаті заявили, що виступлять проти законопроекту, так як вважають зайвими передбачені в ньому витрати, які, на їхню думку, обернуться важким борговим тягарем для майбутніх поколінь.

Сенат, всупереч звичайного, зібрався у суботу, щоб обговорити урізану версію плану Обами.

Сенатор-демократ від Массачусетсу Джон Керрі уточнив, що 42% з 780 мільярдів доларів намічено надати населенню у вигляді податкових пільг, інші гроші будуть витрачені на проекти по створенню нових робочих місць і модернізацію інфраструктури, енергетики, освіти та охорони здоров"я.

На думку голови фракції демократів у сенаті Гаррі Ріда, робиться все можливе, щоб важка рецесія не переросла в "Велику депресію". Він також висловив упевненість, що 58 демократів, за підтримки кількох республіканців, вистачить, щоб забезпечити 60 голосів, потрібних для схвалення законопроекту.

На активізацію американських законодавців з прийняття нового антикризового пакету вплинули оприлюднені раніше дані, згідно з якими, рівень безробіття в США в січні 2009 року склав 7,6%, що є рекордним показником за останні 34 роки.

У 2008 році США прийняли 700-мільярдну державну програму по звільненню від проблемних активів (TARP - Troubled Asset Relief Program). Половина цих коштів вже витрачена, головним чином, на підтримку фінансового сектора, що серйозно постраждав у результаті іпотечної кризи.

Фактично економіка США перебуває у стані рецесії з грудня 2007 року, і багато експертів вважають, що ситуація ще більше погіршилася після краху інвестиційного банку Lehman Brothers у вересні 2008 року, що призвело до дефіциту коштів на ринку кредитування.

Зараз ви читаєте новину «Обама: США загрожує катастрофа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі